Stanari uplaćuju održavanje zgrade, a profesionalni upravnik pokupi novac - www.lobi-info.rs

Stanari uplaćuju održavanje zgrade, a profesionalni upravnik pokupi novac

Profesionalnim upravnicima ovo je najjednostavniji način da naplate svoja potraživanja, ali nije uvek po zakonu

1 minut za čitanje

Pojedini sugrađani došli su u vrlo neprijatnu situaciju jer novac koji su uplaćivali na račun stambene zajednice za investiciono održavanje „ispario je“ i završio na računima sada već bivših upravnika zgrada!

Iako postoji mogućnost da se neplatiše, odnosno stanari koji ne plaćaju usluge upravnika zgrada utuže, ovaj proces je skup. Zato profesionalni upravnici posežu za raskidom ugovora, a onda zaostala dugovanja naplate sa računa stambene zajednice.

Time se dolazi u situaciju da fond za investiciono održavanje zgrade „nestane“ zbog dugovanja prema upravniku, a da stanari moraju da se „obračunavaju“ između sebe.

Mi koji smo uplaćivali redovno i za upravnika i za fond treba da jurimo one koji nisu platili, da bismo vratili naše pare!

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saglasni su da shodno zakonskim propisima, profesionalni upravnik ne sme da uzima sa računa novac koji nije uplaćen u te svrhe.

Sa druge strane, profesionalni upravnik ima mogućnost u ugovoru da navede da će u slučaju raskida i zaostalih neizmirenih obaveza namiriti dug sa računa zgrade.

Ako to ugovorom nije precizirano, stambena zajednica može da tuži profesionalnog upravnika koji ovako postupi.

Leave a Reply

Prethodna priča

Potvrđeno je da svi državni vrtići na Paliluli i na levoj obali rade normalno

Sledaća priča

Predložena zabrana većih okupljanja u zatvorenom, ali škole rade normalno

Poslednje od Vesti