in

Stadion u Kovilovu kao sećanje na heroja Tibora Cernu

Tibor je bio srpski vojnik, koji se borio i poginuo u bici na Košarama, od oca Jožefa Cerna. Mađar, rođen u Beogradu 1978. godine, a od 1998. redovan vojnik u Vojsci Jugoslavije. Bio je naš hrabri sugrađanin iz Kovilova

Kada je rat počeo, poslat je u Peć, a odatle je poslat na Košare, taman pred početak bitke. A tamo, u paklu Košara, svakodnevni kopneni i vazdušni napadi pripremili su teren snajperisti koji je nosio živote vojnicima Vojske Jugoslavije.

Tibor Cerna

Srpski vojnici u zaklonima, bunkerima i rovovima branili su otadžbinu od neprijatelja. Tibor Cerna je 28. aprila (prema rečima njegove majke) rešio da žrtvuje svoj život kako bi naši snajperisti locirali kobnog snajperistu iz Legije Stranaca.

Tibor se oprostio od zatečenih drugova, ustao i uzviknuo: „Ustašo! ‘Ajde, pucaj ako si junak, ja te čekam!“ Metak iz snajperske puške zabio se u Tiborove grudi.

„Za ovu zemlju vredi umreti.“ – i danas se prepričavaju poslednje reči Tibora Cerne

Iako smrtonosno ranjen ostao je da stoji kako bi stvorio mogućnost da neprijatelj dejstvuje još jednom. Drugi hitac! Pravo u vrat! Tibor pada mrtav! Tog momenta naši snajperisti eliminisali su neprijateljskog snajperistu iz Legije stranaca.

Žrtva ovog hrabrog mladog čoveka, nikada neće biti zaboravljena, jer će stadion FK PKB Kovilovo poneti njegovo ime! 

Iako je FK PKB Kovilovo, kao organizator, planirao malu ceremoniju, za članove kluba, porodicu Tibora Cerne i najbliže prijatelje, sećanje na Tibora nije tako dozvolilo. Priča o žrtvi ovog hrabrog mladog čoveka dirnula je mnoge.

Zato će ceremoniji koja se održava u nedelju 29. aprila od 12.00 časova na stadionu FK PKB Kovilovo, osim porodice, prisustvovati i predstavnici Vojske Srbije, saborci i prijatelji Tibora Cerne, ali i mnogi sugrađani.

Ovom prilikom biće predstavljene dve table kao sećanje na Tibora, a ovaj stadion će poneti njegovo ime.

Samo nekoliko sati kasnije igraće se i prvenstvena utakmica između PKB Kovilova i OFK Crvenke, kao komšijski derbi i to će biti prva utakmica od otvaranja sportskog centra pod novim nazivom SC Tibor Cerna.

U istom danu od 11.00 časova, održava se i turnir u stonom fudbalu, za pomoć narodu sa Kosova.

Turnir je namenjan sakuljanju pomoći za ugroženje srpske porodice i svetinje sa Kosova i Metohije. Kotizacija za učešče iznosi 300 dinara po igraču.

Ponosni smo što je ovakav heroj bio naš sugrađanin!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

U planu brza saobraćajnica kroz Vojvodinu sve do Borče

Počinje borba protiv komaraca i na levoj obali