in

Staće radovi na mostu Zemun-Borča ukoliko uzmu „Mačvu“

Domaća industrija građevinskog materijala je na staklenim nožicama te sindikati upućuju apel Vladi da reši neuspešne privatizicije i stečajeve koji traju godinama. Vladimir Bajić iz Preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović PIM“ upozorava da će ukoliko se uzme „Mačva”, stati svi radovi na Kineskom mostu.

Od nekadašnjih 90 fabrika za proizvodnju građevinskog materijala u Srbiji ostalo je samo 16 koje rade četvrtinom kapaciteta.

Domaća industrija građevinskog materijala ne može da opstane bez pomoći države te su joj potrebne olakšice u vidu izdavanja građevinskih dozvola i povoljnih kredita kako ova godina ne bi prošla bez infrastrukturnih objekata.

Situaciju otežava i dodatni problem tendera, koji se uglavnom prilagođava stranim firmama, kao i nepostojanje Zakona o inspekcijama.

„Mi moramo da imamo jedan koordiniran vrhunski zakon o inspekcijama koji će neke podizvođače, pa čak i one iz inostranstva, načini socijalno odgovornima da radnike plaćaju po granskom kolektivnom ugovoru za građevinarstvo Srbije. Na primer, došao je vlasnik iz Belgije i tamo je jedan građevinski radnik plaćen za satnicu minimum 13 evra a kod nas u Srbiji je jedan evro„, rekao je predsednik Sindikata građevinarstva Dušan Vuković.

Ako uzmu „Mačvu” staće radovi na mostu Zemun-Borča

Stručnjaci smatraju da srpsko građevinarstvo mora da sačuva specijalizovana preduzeća.

Staće radovi na mostu Zemun -Borča ukolio uzmu Mačvu

„Mi smo jedina firma u Srbiji koja izvodi hidrograđevinske radove na vodi. Ako brod ‘Mačva’, koji se sada nalazi kod Kineskog mosta, bude oduzet ovih dana, svi radovi na mostu kada su u pitanju pristupne saobraćajnice, biće automatski prekinuti“, kaže Vladimir Bajić iz Preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović PIM“.

Za građevinare je najvažniji reprogram dugova, tačnije izmirenje obaveza države prema firmama po osnovu izvedenih radova, kao i smanjenje poreza na građevinske proizvode sa 20 na osam odsto.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    EDB najavio isključenje struje u Borči i Krnjači

    EDB najavio isključenja struje u Borči i Krnjači

    „LOBIraj i ti“: Prijavite nam veću brojnost komaraca

    „LOBIraj i ti“: Prijavite nam veću brojnost komaraca