in

Srećna slava svima koji slave Svetog Iliju

Srećna slava svima koji danas slave Svetog Iliju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija je starozavetni prorok i novozavetni svetitelj.

Veoma je poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti. Prisutan je i u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da se živ plamenim kočijama vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kome je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna koji je upravljao munjama i gromovima.

Sveti Ilija Gromovnik Ilindan

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija plamen a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta ali je obnovljena 1992. godine.

Sveti Ilija Gromovnik smatra se zaštitnikom električara, kožuhara, vozača, terzija, grnčara, puškara, zlatara, taksista, vodeničara i autolimara.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatna škola slikarstva za decu od 14 do 19 godina-2015

    Besplatna škola slikarstva za decu 14-19 godina

    Povećavaju se kapaciteti vrtića na levoj obali

    Roditelji, ne brinite, ima još mesta u vrtićima