in

Smrdibube opsedaju domove sugrađana spremne za zimski san

Sugrađani se poslednjih dana bore da isteraju smrdi bube iz svojih domova. Ove bube se u oktobru spremaju za zimski san pa ih zato i ima sve više u kućama i stanovima sugrađana.

Zanimljivo je da nisu toliko male, ali se provuku i kroz najmanje otvore, a ako ih „naljutite“ usmrdeće vam ceo stan i ceo dan.

Smrdibube nisu opasne za ljude, ali su potpune štetočine kada su u pitanju poljoprivredne kulture kao što je paradajz, paprika ili soja i grožđe.

Prirodnih neprijatelja gotovo da nemaju, a uništavanje pesticidima i drugim hemijskim sredstvima nije preporučljivo jer one markiraju teritoriju pa na mesto uništenih vrlo brzo dolaze nove jedinke.

Smrdibube su se kod nas u velikom broju pojavile pre oko pet godina. Ima ih dosta, ali nije zabeleženo da se njihov broj posebno povećao ove godine. Trenutno ih ljudi primećuju jer se grupišu i spremaju za zimu pa ulaze u kuće, ali njih ima u toku cele godine – kaže dr Aleksandar Ćetković, sa Biološkog fakulteta.

Posebno su brojne, kako kaže, u Vojvodini, u Beogradu i njegovom predgrađu, a u većem broju ih ima i nešto malo južnije od glavnog grada.

Postoje neki insekticidi koji ih uništavaju, ali generalno vrlo teško. One imaju tvrdu kožu, koja sprečava prodor insekticida.

Ono što nam može biti uteha je da će krajem oktobra smrdibube već biti u zimskom snu pa nam neće smetati.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ugovor je istekao, ali BusPlus ostaje bar do kraja godine

    Sugrađani javljaju, gužva na Pupinu u oba smera