in

Sledeće godine 80.000 vaučera za odmor u Srbiji građanima koji ispunjavaju uslove

Za podelu turističkih vaučera u narednoj godini Vlada Srbije odvojila je 400 miliona dinara. Država je budžetom za narednu godinu predvidela novac za podelu vaučera čija je pojedinačna vrednost 5.000 dinara. Planiran novac je dovoljan za podelu 80.000 vaučera, ali nije isključeno da Ministarstvo trgovine i turizma, tokom godine poveća budžet.

U poslednje četiri godine na odmor uz vaučere je išlo više od 250.000 ljudi. Efekat od podele bio je ogroman, a svake godine smo beležili rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista, kao i povećano prosečno vreme njihovog boravka na destinacijama.

Turistima je uz vaučere trenutno na raspolaganju oko 1.200 ugostiteljskih objekta za smeštaj, što je duplo više nego lane, kada su mogli da biraju između 664 objekta. Najviše ugostitelja se prijavilo iz Sokobanje (oko 400), zatim iz Vrnjačke Banje (više od 150), Zlatibora, Ribarske Banje, Gornje Trepče… U ponudi je najviše soba i apartmana u vilama, dok oko 50 ugostitelja nudi i hotele.

Najčešći korisnici, 53 odsto, jesu penzioneri koji su na odmor često vodili i decu. Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposlena lica (11 odsto). Njihove najomiljenije destinacije su banje. Sokobanja i Prolom Banja su najtraženije, a veliko interesovanje turista je i za Lukovskom i Vrnjačkom Banjom. Od domaćih planina najpopularnije su Zlatibor, Tara, Divčibare…

Uslovi za vaučer vrednosti 5.000 dinara

Vaučeri se mogu koristiti na teritoriji Srbije, izuzimajući teritoriju gradova Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Procedura je ista tokom svih godina – građani moraju da imaju rezervisan boravak od minimum pet noćenja u prijavljenim i registrovanim objektima.

Prijavu s potrebnom dokumentacijom podnose na šalterima Pošte, najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, a uslov je i da korisnik vaučera nema veća mesečna primanja od 60.000 dinara.

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

„Beogradska zima“ i doček Nove godine donose zabavu i uživanje za sve generacije

Žena u Krnjači povređena nožem, lekari posumnjali da ju je napao muž