in

Škole i pravoslavni vernici danas obeležavaju Savindan

Škole u Srbiji obeležavaju danas školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Savindan je ujedno i slava mnogih porodica i institucija.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića. Proslavljao se kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih komunističkih vlasti. Posle skoro poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, samim tim i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao Rastko, najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Zamonašio se veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu, u Bugarskoj, 25. januara 1236. godine, na povratku sa hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije.

Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 6. maja 1237. godine. Tokom Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

Današnja slava u školama biće obeležena sečenjem slavskog kolača i priredbama.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Bračni par u Borči zajedno skočio u smrt

    Hor škole „Rade Drainac“ predstavio se celoj Srbiji