in

Sezona alergija poranila, savet je na vreme se javiti lekaru

Topli i sunčani dani sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine pomogle su biljkama da pupoljke izbace ranije. I polenova zrna drveća počela su da se šire, čime je sezona alergija zvanično počela iako joj vreme još nije.

Drveće je počelo da cveta, najveći alergen je breza, ali tu su još i leska, jova, čempres, brest… Sugrađani nam se već sada žale da imaju alergijske reakcije. Uvek naglašavamo kako je važno da se ljudi koji su alergični na polen drveća jave lekaru pre nego što koncentracije ovih polena postanu kritične. – objašnjava Marija Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci o koncentraciji alergenog polena u vazduhu dostupni su na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Podaci o koncentraciji alergenog polena postali su najviše posećeni ovih dana, pa izgleda da je polen postao „popularniji“ od informacija o zagađenju vazduha.

Stručnjaci apeluju na građane koji imaju alergije da nakon boravka napolju promene garderobu, da veš ne suše na otvorenom jer polenova zrna naročito „vole“ da se skupljaju na mokrom vešu, kao i da redovno uzimaju terapiju.

Inače, polena najviše ima tokom prepodneva, kao i kada je toplo i vetrovito, a oni sa alergijama neće biti mirni sve do kraja leta.

Drveće cveta sve do maja, zatim slede trave, pa od sredine leta korovske biljko, od kojih je najopasnija – ambrozija. Zato nadležni ističu da je važno da se već od aprila krene sa njenim suzbijanjem.

Nažalost, na levoj obali mnogo je teže izboriti se sa ovim problemom, jer je priroda mnogo bujnija nego u drugim delovima grada.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rano jutros došlo do udesa kod skretanja za Kovilovo

Ministar zdravlja tvrdi da je korona virus slabiji od sezonskog gripa