in

Saznajte kako se nameštaju javne nabavke!

Nakon višemesečnog istraživanja o problemima u sistemu javnih nabavki Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je na panel diskusiji „Kako se nameštaju javne nabavke“, predstavio nalaze tekstova i prvu onlajn igru na temu nabavki u Srbiji – „Dobar, loš, korumpiran”.

Igra ima za cilj da javnosti prikaže sam tok različitih javnih nabavki i ukaže na koji način se nabavke nameštaju nauštrb budžeta i o trošku građana. Ona na zabavan i edukativan način sprovedi igrače kroz najčešće koruptivne prakse, načine nameštanja tendera i druge vidove nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama.

Uputstvo za igru

Igrači u ulozi gradskog menadžera u svakom od 13 koraka dobijaju novi zadatak. Na njihove izbore utiče više faktora, a na raspolaganju su im stručna objašnjenja, pravni saveti, kao i uputstva gradonačelnice. Javljaju im se i biznismeni zainteresovani za dobijanje poslova.

Tokom igranja, u zavisnosti od odluka igrača, mogu da se povećavaju tri parametra, što utiče na sam ishod igre. Korumpiranost () raste ukoliko igrači odluče da ignorišu zakone i procedure. Do gubitka političke podrške () dolazi kada odluke nisu po željama gradonačelnice ili vladajuće stranke, dok se nepoverenje biznismena () povećava ako izbori nisu u skladu sa njihovim planovima.

Zadaci su inspirisani stvarnim događajima, dok su likovi korišćeni u igri plod mašte. U realnosti nisu svi službenici koji se bavi nabavkama korumpirani, niti je svaka nabavka nameštena. Cilj igre je da ukaže na korupciju u javnim nabavkama kao sistemski problem koji je potrebno isticati, posebno imajući u vidu da su javne nabavke važan deo srpske privrede i čine čak 8% bruto domaćeg proizvoda godišnje.

Igra je dostupna na adresi: namestinabavku.cins.rs

Izvor: CINS

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od Pančevca do Savamale počinje gradnja linijskog parka

    Muškarac povređen u udesu na Zrenjaninskom putu