in

Razni prevaranti svakodnevno vrebaju sugrađane u Beogradu

Beograđani su često na meti prevaranta koji stalno smišljaju nove načine kako da građanima iznude novac. Obmanjivači postaju sve lukaviji, a neretko je teško prozreti njihovu prljavu igru.

U nastavku vam donosimo neke od najčešćih prevara koje vrebaju Beograđane i to tokom cele godine.

„Divlji“ taksisti

Divlji taksisti mogu se naći širom Beograda, ali najčešće lokacije na kojim se sreću su svakako ispred splavova i noćnih klubova, na aerodromu, kod autobuske i železničke stanice.

Takođe, nije retkost u poslednje vreme da nelegalni teksisti posluju i u strogom centru grada, i to u Skadarliji, pa čak i na Trgu republike.

Neretko ćete primetiti i taksi sa stranim tablicama. I među njima ima različitih vrsta: od onih koji su došli iz drugih gradova, do pojedinaca koji uopšte nemaju nikakvu taksi dozvolu.

Lažni radnici „Parking servisa“

Još jedna od čestih prevara je nelegalna naplata parkiranja. Naime, lica koja nemaju nikakva obeležja JKP „Parking servis“ pokušavaju građanima da naplate parking mesto.

Oni najčešće varaju na Dorćolu, oko Trga Nikole Pašića i Studentskog trga, ali su prijavljivani slučajevi i kod bivšeg restorana „Venecija“ u Zemunu.

Kontrola i naplata parkiranja se obavlja posebnim aparatom, a prilikom naplate parkiranja korisnik dobija račun sa brojem parking karte, na kojoj je označena zona i vremenski period za koji važi ta karta – poručuju iz JKP „Parking servis“.

Prevaranti ne samo što pokušavaju da naplate parkiranje, već je Komunalna policija prošle godine uhapsila dve osobe koje su ostavljale lažne parking karte na parkirane automobile u Ulici kraljice Marije.

Navedeni materijal, na kojem je bio istaknut i iznos od 6.000 dinara, ostavljan je na identičan način kao što to čine radnici „Parking servisa“, na vetrobranskom staklu parkiranih motornih vozila u zoni, ispod brisača.

Lažni humanitarci

Prevaranti neretko kucaju na vrata sugrađana i pokušavaju da ih uvere da prikupljaju novac za razne humanitarne akcije. Priče kojima pokušavaju da ubede građane da im daju novac su razne.

Najzanimljivija je bila kada su se nepoznata lica u vreme novogodišnjih praznika predstavljala kao zaposleni „Gradske čistoće“ i delili čestitke, a za uzvrat tražili novac.

Iz JKP „Gradska čistoća“ kažu da ni na koji način nisu povezani sa tim osobama.

Lažni monasi

Već nekoliko godina Beograđani viđaju osobe koji izgledaju kao budistički monasi u tradicionalnoj narandžastoj odori, obrijanih glava i istočnjačkih crta lica.

Oni prilaze građanima, stavljaju im brojanicu na ruku, a potom traže materijalnu nadoknadu.

Da je reč o prevarantima, potvrdilo je i Theravada budističko društvo „Srednji put“ i naglašavaju da, prema njihovim religioznim uverenjima, budistički monah ne sme da traži bilo šta, pogotovo ne novac, naročito van manastirskog prostora.

MUP apeluje na građane da prijave ako uvede bilo koju od ovih prevara. Prevaranti nanose materijalnu štetu svojim žrtvama, ali i ruše ugled institucijama na koje se pozivaju u svojim prevarama.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Konačno rezultati vanredne kontrole vozila gradskog prevoza

Težak sudar autobusa i automobila sinoć u Borči