in

Pun kolektivni smeštaj za imigrante u Krnjači

Puni kolektivni smeštaj u Krnjači za imigrante 5.1.2015.

Mnogobrojni imigranti iz Subotice preveženi su u kolektivni prihvatni centar u Krnjači.

– U dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i MUP-om Srbije, lokalna samouprava Subotice obezbedila je autobuski prevoz za 35 ilegalnih migranata koji su prebačeni iz stare ciglane u kolektivni smeštaj u Krnjači, objašnjava Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu.

Veliki broj imigranata već duže vreme boravi na ovom postoru, bez hrane i vode, u uslovima nedostojnim čoveka, a ionako teške okolnosti ovih dana otežali su sneg i temperatura u minusu.

Na ovaj način želimo da pomognemo tim ljudima, jer uslovi u kojima borave nisu dostojni čoveka, a time i rešavamo problem velikog broja imigranata koji boravi u našem gradu i čeka priliku da se domogne državne granice. U budžetu za narednu godinu za ovu namenu opredelili smo 500 hiljada dinara, a planiramo da ih selimo bar jednom nedeljno.

Iako su pojedine organizacije, ali i sami građani, na neki način pokušavali da pomognu nerećnim ljudima organizujući dostavljanje pre svega hrane, tople odeće i obuće, koje su im trebale pomoći da nekako prežive teške dane, jasno je bilo da se njihovo pitanje na neki način mora rešiti i to što pre jer su dani postajli sve hladiji, a većina njih je bila ili na otvorenom prostoru, ili tek površno zaklonjeno.

Puni kolektivni smeštaj u Krnjači za imigrante 5.1.2015.Problem velikog broja azilanata kojima je Subotica poslednja stanica pre „obećane zemlje“ u Evropskoj uniji, prisutan je već više od tri godine. Neki od njih uspeju da pređu državnu među, a oni koji u tome ne uspeju, dođu pred sudije Prekršajnog suda u Subotici.

Kako saznajemo iz Komeserijata za izbeglice, trenutno su popunjeni svi kapaciteti u Krnjači, a jedino su slobodni u Banji Koviljači. Važno je napomenuti da su imigranti dužni da se jave MUP-u koji nakon izdate potvrde „O izraženoj nameri“, može da ih smesti u dalje kolektivne prihvatne centre.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Zdravi zubi učenika Rade Drainac 5.1.2015.

    Zdravi zubi učenika OŠ „Rade Drainac“

    Dočekajte Badnji dan uz porodicu u crkvi Vodica u Borči