in

Dočekajte Badnji dan uz porodicu u crkvi Vodica u Borči

Dočekajte Badnji dan uz porodicu u crkvi Vodica u Borči - januar 2015

Dan uoči Božića – 6. januar, zove se Badnji dan. Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika koji se ogleda u okupljanju cele porodice za trpezom uz badnjak.

Kao i svake godine, stanovnici Borče imaće priliku da u Hramu Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista Vodice  u ulici JNA (u blizini OŠ „Stevan Sremac“)  prisustvuju svečanosti i podele radost koju im Badnji dan donosi.

pravoslavna_crkva-vodica-borca-01

Ono što će vaše najmlađe obradovati jeste da će nakon liturgije u 17 h, deci biti podeljeni simbolični paketići. Sigurni smo da će deca biti očarana atmosferom.

Ostalim prisutnim vernicima biće podeljen badnjak, drvo koje pored svoje simbolike donosi iskrice kojima se deca najviše raduju, najlepše drvo koje je Josif založio u hladnoj pećini kada se Hrist rodio.

Znamo da pored porodice treba da sačuvamo i tradiciju i prenesemo znanje o svojim vrednostima o kojima treba da ponešto znamo.

I treba da budemo ponosni na inicijativu meštana Borče 1 i parohijskog sveštenika Miodraga Nešića koji su upravo bili temelj za podizanje Hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista Vodice 2006. godine.

Sve uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog Nikanora.

Prvobitna kapela bila je podignuta početkom 20. veka u znak zahvalnosti Gospodu radi čudesnog isceljenja meštanke mesta Borča.

U ovom malom hramu nalazi se ikonostas koji je krasio rusku kapelu u Pančevu, naslikan početkom 1918. godine od strane poznatog ruskog ikonopisca u emigraciji grofa Georgija M. Semjonova.

Za Badnji dan jutarnja liturgija se održava po prazničnom rasporedu – od 9 h, a večernja u 17 h. Božićna ponoćna liturgija počinje u ponoć, a jutarnja u 9 h.

Ne zaboravite da je Badnji dan simbol praštanja i dobrote, da nam svima donosi sreću, zdravlje i napredak. Uživajte u Badnjoj večeri i dočeku Božića.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Puni kolektivni smeštaj u Krnjači za imigrante 5.1.2015.

    Pun kolektivni smeštaj za imigrante u Krnjači

    Božićne čarolije ispred crkve Svetog Luke u Krnjači 5.1.2015.

    „Božićne čarolije“ ispred Crkve Svetog Luke u Krnjači