in

Prijave za specijalizovane srednje škole predaju se online do 07. aprila

Rok za podnošenje prijava za sve one učenike osmog razreda koji žele da upišu specijalizovane škole traje do 07. aprila. Prijave za ove srednje škole moguće su samo online.

U pitanju su škole za koje se do sada osim Male mature polagao i poseban prijemni ispit za nadarene učenike sa posebnim sposobnostima ili talentima.

Nadareni učenici osnovnih škola, osim prijemnog ispita, moraju da polažu i malu maturu, kao i svi ostali đaci čiji je izbor da konkurišu za srednje stručne škole ili gimnazije.

Prijemni ispiti za ove škole biće održan na uobičajeni način, a biće zakazan kada epidemiološki rizici zbog virusa korona budu svedeni na najmanju moguću meru – saopštilo je juče Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

To znači da se odustalo od ranije najavljivanog onlajn ispita za nadarene učenike. Razlog za to je što oko 10 odsto do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže onlajn.

U školama su, inače, postojale nedoumice oko onlajn polaganja, posebno za umetničke škole, gde đaci imaju praktičnu proveru znanja – igra, provera sluha, crtanje, slikanje i vajanje.

Ova online prijava važi za sledeće specijalizovane škole:

  • Škola u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku (dvojezična odeljenja)
  • Filološka gimnazija i filološka odeljenja
  • Odeljenje gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku
  • Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku
  • Odeljenje gimnazije za učenike s posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju
  • Matematička gimnazija i matematička odeljenja
  • U muzičkim školama
  • U baletskim školama
  • U umetničkim školama likovne oblasti

Prijava za specijalizovane srednje škole može se popuniti na we stranici Ministarstva prosvete: prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs

U upitnik koji se popunjava unose se lični podaci učenika, njegova opremljenost za eventualno online polaganje i izbor željene specijalizovane škole.

Rok traje samo do 07. aprila, pa podsećamo sve osmake koji su izabrali ove srednje škole da se što pre prijave za polaganje prijamnih ispita.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

casa de papel

Nove sezone serija i jedna premijerna- bindžovanje može da počne !

Ovo su termini kada je dozvoljeno šetati ljubimce u vreme policijskog časa