in

Predstave posvećene našem nobelovcu

U utorak, 14. novembra u 19:30, u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovaće Kraljevačko pozorište sa predstavom “Play Andrić ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazivati“. Ovom predstavom se otvara revija „Andriću u čast“.

Rediteljka Mia Knežević se na osnovu pripovedaka i delova iz romana “Travnička hronika“, upustila u avanturu da dela nobelovca Ive Andrića, premesti na pozornicu. Trudila se da ovom avanturom ne oduzme ništa od bogatstva jezika, od reci i naracije.
Foto: Scena iz predstave

Takođe, treba naglasiti da je predstava bila uvrštena u zvaničnu selekciju Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, a ansambl čine: Predrag Pavlović, Kristina Jevtović, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović, Dušan Vukašinović, Biljana Talić, Uglješa Spasojević, Svetlana Milenković i perkusionista Mihailo Jerotijević.

Ovo je prva predstava koja će biti prikazana u okviru revije predstava „Andriću u čast“, posvećenih našem velikom piscu i nobelovcu, povodom 125. godina od njegovog rođenja.
Revija predstava pod nazivom „Andriću u čast“, povodom 125 godina od rođenja istaknutog srpskog pisca i nobelovca Ive Andrića, biće održana tokom novembra i decembra na obe scene Narodnog pozorišta, najavio je nacionalni teatar.

24. novembra  “Anika i njena vremena“

Deset dana kasnije, 24. novembra, takođe na Velikoj sceni biće odigrana predstava „Anika i njena vremena“ u režiji Ane Đorđević, urađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i agencije „Beo art“.

Uloge tumače Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović (Anđa), Dušan Matejić (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grujičić (Jelica). 

30. novembar “Kainov ožiljak“

Foto: Scena iz predstave

Šabačko pozorište gostovaće 30. novembra na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Kainov ožiljak“, po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića. „Kainov ožiljak“, prema rečima autora, na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Uloge su poverene Marijani Dugalić, Ivanu Tomaševiću, Zoranu Karajiću, Strahinji Baroviću, Sonji Milojević, Deani Kostić, Milošu Vojnoviću, Kristini Pajkić, Aneti Tomašević, Ljubiši Baroviću i Slobodanu Petranoviću – Šarcu. 

8. decembar “Na Drini ćuprija“

Reviju „Andriću u čast“, 8. decembra na Velikoj sceni zatvoriće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa komadom „Na Drini ćuprija“, koji je, po istoimenom Andrićevom romanu, režirao Kokan Mladenović.

Uloge: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica i drugi.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Voda po Teslinom receptu na levoj obali

    Narednih dana oblačno, hladno i kišovito