Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Predstave posvećene našem nobelovcu

u Kultura od
Cicak – Rancevi 25%

U utorak, 14. novembra u 19:30, u Narodnom pozorištu u Beogradu, gostovaće Kraljevačko pozorište sa predstavom ”Play Andrić ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazivati”. Ovom predstavom se otvara revija “Andriću u čast”.

Rediteljka Mia Knežević se na osnovu pripovedaka i delova iz romana ”Travnička hronika”, upustila u avanturu da dela nobelovca Ive Andrića, premesti na pozornicu. Trudila se da ovom avanturom ne oduzme ništa od bogatstva jezika, od reci i naracije.
Foto: Scena iz predstave

Takođe, treba naglasiti da je predstava bila uvrštena u zvaničnu selekciju Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, a ansambl čine: Predrag Pavlović, Kristina Jevtović, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović, Dušan Vukašinović, Biljana Talić, Uglješa Spasojević, Svetlana Milenković i perkusionista Mihailo Jerotijević.

Ovo je prva predstava koja će biti prikazana u okviru revije predstava “Andriću u čast”, posvećenih našem velikom piscu i nobelovcu, povodom 125. godina od njegovog rođenja.
Revija predstava pod nazivom “Andriću u čast”, povodom 125 godina od rođenja istaknutog srpskog pisca i nobelovca Ive Andrića, biće održana tokom novembra i decembra na obe scene Narodnog pozorišta, najavio je nacionalni teatar.

24. novembra  ”Anika i njena vremena”

Deset dana kasnije, 24. novembra, takođe na Velikoj sceni biće odigrana predstava “Anika i njena vremena” u režiji Ane Đorđević, urađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i agencije “Beo art”.

  U Krnjači ima dovoljno mesta za migrante ali oni neće da dođu

Uloge tumače Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović (Anđa), Dušan Matejić (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grujičić (Jelica). 

30. novembar ”Kainov ožiljak”

Foto: Scena iz predstave

Šabačko pozorište gostovaće 30. novembra na Sceni “Raša Plaović” sa predstavom “Kainov ožiljak”, po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića. “Kainov ožiljak”, prema rečima autora, na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Uloge su poverene Marijani Dugalić, Ivanu Tomaševiću, Zoranu Karajiću, Strahinji Baroviću, Sonji Milojević, Deani Kostić, Milošu Vojnoviću, Kristini Pajkić, Aneti Tomašević, Ljubiši Baroviću i Slobodanu Petranoviću – Šarcu. 

8. decembar ”Na Drini ćuprija”

Reviju “Andriću u čast”, 8. decembra na Velikoj sceni zatvoriće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa komadom “Na Drini ćuprija”, koji je, po istoimenom Andrićevom romanu, režirao Kokan Mladenović.

  UK Palilula vas poziva na letnje predstave i koncerte

Uloge: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurđević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica i drugi.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Kultura

Idi na Vrh