in

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Jovanjdan

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, jedan je od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na reci Jordan. Proslavlja se danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i u pravoslavnim domovima kao jedna od najčešćih srpskih slava.

Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija. Ipak, on jeprepoznavši Isusa kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta„.

U Crkvi je ovaj svetitelj poznat i kao Jovan Preteča. Njegov praznik svrstava se u red najvećih proročkih praznika. Za Svetog Jovana, najbližeg sledbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista, vezuje se početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovedi.

Ovaj praznik se slavi dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

„Ja vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“, reči su Svetog Jovana koji je krštavao narod u reci Jordan i pozivao na pokajanje.

Na pravoslavnim ikonama Sveti Jovan je najčešće predstavljen sa krstastim štapom u levoj ruci i napisom – „Pokajte se, jer je blizu Carstvo nebesko“.

Od mladosti je bio posvećen veri i kao branilac javnog morala suprotstavljao se razvratu rimskog društva koji je u njegovo vreme dostigao vrhunac. Javno je osudio i cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu. Carica Irodijada je, kaže predanje, nagovorila kćerku Salomu da od Iroda zatraži glavu Jovanovu.

Ovom događaju posvećen je poseban praznik poznat kao Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a na ikonama se slika svetitelj koji u desnoj ruci drži svoju odsečenu glavu. Za ovaj praznik vezuje se, kako je zapisao Sveti jevanđelista Luka, i događaj prenošenja ruke svetitelja u Antiohiju iz Sevastije, gde je pogubljen.

Desna ruka Svetog Jovana, kojom je krstio Hrista, oduvek je čuvana kao najveća svetinja, a sada se nalazi u Cetinjskom manastiru. Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, pa se i u srpskom pravoslavlju poštuje i običaj bratimljenja „po Bogu i Svetom Jovanu“.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uskoro humanitarno veče za pomoć Dragani Đurić iz Borče

    Za časni krst se plivalo na nekoliko lokacija u Beogradu