in

Pravna lica u Borči biće kažnjavana zbog „odlaganja“ smeća

Pravna lica u Borči će biti kažnjavana zbog odlaganja smeća-2015

Građani koji su dobili kante mogu biti srećni jer oni koji nisu ih neće ni dobiti. Dok će pravna lica tj. firme u Borči blizu kojih su uklonjeni kontejneri morati sami da „nabave“ posudu za smeće jer će ih u budućnosti kažnjavati komunalci.

JKP „Gradska čistoća“ je najavila da će sutra obići sve vlasnike lokala koji bacaju đubre na mestima gde su nekad bili kontejneri ili gde još ima kontejnera i pokušati sa njima da se dogovore oko odlaganja smeća.

Oni tvrde da svakodnevno prazne kontejnere, barem one koji su još na svojim mestima ali ih vlasnici obližnjih lokala noću pune.

„Konkretno se radi o kontejnerima u OŠ ‘Rade Drainac’ u Borči i vrtiću neposredno uz školu. To i kontejneri su dodeljeni školi i vrtiću ali se i na slikama vidi da to nije otpad iz škole i vrtića, već da neki nesavesni sugrađani u određeno vreme, verovatno noću, bacaju komunalni otpad u njih. Mi te kontejnere praznimo svakoga dana a lično sam bio na terenu i uverio se da su kontejneri bili poluprazni“, rekao je za „Blic“ Miroslav Bogdanović, direktor „Čistoće“.

Pravna lica u Borči će biti kažnjavana zbog odlaganja smeća-2015
Slike je zabeležio Bojan Vemić i iste podelio sa svima na grupi Borča

On tvrdi da je fotografija na kojoj se vide zatrpani prepuni kontejneri snimljena kasno uveče, kada je „Gradskoj čistoći“ onemogućeno da ih prazni.

„Školska kapija kroz koju može da prođe naše vozilo zaključana je 16-6 h. Međutim, mala pešačka kapija je otključana pa nesavesni pojedinci tako i ulaze u školsko dvorište i bacaju smeće u kontejnere koji su u dvorištu a mi ih praznimo svakoga jutra po otključavanju kapije“, tvrdi Bogdanović.

Pretnja ili apel? Pozvaćemo Komunalnu policiju i inspekciju

  • Da sugrađani a naročito oni najmlađi koji pohađaju OŠ „Rade Drainac“ ne bi trpeli zbog otpada koji stvaraju pravna lica koja ne poštuju propise, ako se u najskorije vreme taj problem ne reši, obratićemo se za pomoć Komunalnoj policiji i inspekciji, navode u „Čistoći“.

Pravna lica po članu 12. Odluke o održavanju čistoće dužni su da obezbede posude za odlaganje komunalnog otpada i održavaju ih urednim, dok su po članu 11 a dužni da odvajaju ambalažni od komunalnog otpada i predaju ga nadležnom recikleru, za šta dobijaju dokument o kretanju otpada.

„Takođe, zbog člana 11 a neophodno je da sklope sa nama ugovor o odnošenju ambalažnog otpada. Nažalost, nismo baš naišli na neki odziv jer očigledno ne postoji lokacija na kojoj bi oni držali kontejnere. Ponovo ćemo im izaći u susret, već sutra obići sve te lokale i pokušati sa njima da nađemo zajednički jezik da se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale“, kaže Bogdanović.

Pre mesec dana pisali smo o problemu sa smećem jer mnogobroji sugrađani nisu dobili kante a pravna lica nisu dobila obaveštenje na koji način da uklone otpad.

Stoga se uopšte ne postavlja pitanje da li će pravna lica tj. vlasnici firmi naći zajednički jezik sa „Čistoćom“, već će jednostavno morati.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Neverovatna lekcija za sve nas danas dolazi iz Padinske skele - 2015

Neverovatna lekcija iz Padinske Skele za sve nas

Jedna osoba poginula u čeonom sudaru kombija i šlepera. Zrenjaninski put totalno blokiran-2015-03

Jedna osoba poginula u čeonom sudaru kombija i šlepera. Zrenjaninski put totalno blokiran