in

Požar na Velikom blatu lokalizovan posle dva dana

Požar na Velikom blatu

Dva dana i dve noći, gorelo je rastinje u Krnjači, oko jezera Veliko blato, koje je od 2016. godine zaštićeno kao stanište, bogato biljnim i životinjskim svetom, na kome rastu i dve strogo zaštićene vrste orhideja.

Veliko blato je deo međunarodno značajnog područja za ptice „Ušće Save u Dunav“, a ujedno je i jedina gnezdilišna kolonija čaplji na užem području Beograda. Zapaljeno je pre dva dana nečijim nemarom i nepažnjom.

Veliko blato (stvarno je veliko)

I dok se pepeo i dim širio levom obalom, sugrađani su se pitali zašto ovaj požar ne može da bude ugašen. Najveći problem je pristup ovom zaštićenom staništu, jer je u pitanju močvarno tlo pa je nemoguće da vozila vatrogasne službe priđu dovoljno blizu kako bi gasile požar.

Vatrogasne službe su se dva dana borile da obuzdaju požar. Sama priroda i povremeni vetar nisu im pomogli u tome. Jedino što su mogli je da neprestano dežuraju na ovoj lokaciji i da se postaraju da se vatra ne proširi na stambeno područje.

Prema informacijama koje smo dobili, veći deo nižeg rastinja, trave i trske oko jezera Veliko blato potpuno je izgoreo. Nažalost, u ovom rastinju stradao je i određeni broj ptica koje se na ovoj lokaciji gnezde, ali i druge manje životinje čije je ovo stanište.

Na sreću, veliki broj životinja napustio je stanište kada je osetio opasnost. Biljni svet je stradao, ali zaštićene orhideje će uspeti da opstanu jer rastu iz podvodnih rizoma.

Sinoć oko ponoći angažovana je i letelica koja je imala za cilj da sagleda situaciju iz vazduha, jer je velika površina bila zahvaćena požarom. Na gašenju su bile angažovane vatrogasne ekipe iz stanice u Borči, ali i iz vatrogasne stanice u Mije Kovačevića.

I ovoga puta ponosni smo na naše vatrogasce, jer su uložili ozbiljan trud da se izbore sa vatrenom stihijom. Žao nam je što naši vatrogasci nemaju na raspolaganju više resursa i mogućnost za gašenje ovakvih požara iz vazduha. Nadamo se da će im i takva mogućnost biti obezbeđena u budućnosti.

Apelujemo, još jednom, na sugrađane da ne pale rastinje, pogotovo ne na zaštićenim staništima, kojima je leva obala bogata. Nadamo se da će odgovorni za ovaj požar biti pronađeni.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uskoro velika akcija čišćenja otpada u priobalju Dunava

    Troje povređenih sinoć na Zrenjaninskom putu