in

Od 1. januara povećanje cene rada od 5,2 %

Povećanje cene rada od 5,2 odsto od 1. januara 16.1.2015.

Saznali smo da će od 1. januara ove godine minimalna cena rada u Srbiji iznosi 121 dinar po satu.

Novu cenu minimalnog rada zaposleni će dobiti tek u februaru, kada na red dođe isplata januarske plate.

Tako su srpski radnici nakon tri godine dobili povećanje cene rada od 5,2 odsto jer im je sve do kraja prošle godine za sat rada obračunavano 115 dinara.

Takođe smo saznali da radnici neće tokom cele godine dobijati minimalac od 22.264 dinara, već će on zavisiti od broja dana u mesecu, pa će tokom februara iznositi svega 19.360 dinara jer se u njemu radi samo 20 dana.

Posle februara, najmanje radnih dana – po 21 – imaju maj, avgust i novembar, a većina meseci imaće 22 dana. To se odnosi na januar, mart, april, jun, septembar i oktobar, dok će najviše radnih dana – 23 – imati samo jul i decembar.

To pak, znači da će radnici samo ta dva meseca u ovoj godini dobiti pun minimalac od 22.264 dinara, dok će im ostalih meseci biti umanjen.

novac-plate-zarada01

Tokom ove godine biće ukupno 261 radni dan. U februaru, koji inače ima najmanje dana, zbog državnog praznika Sretenja radiće se dan manje, dok su u aprilu uskršnji praznici.

Manji broj radnih dana ima i maj zbog Međunarodnog dana rada, dok se u novembru kao državni praznik obračunava Dan primirja, koji je neradni dan. U junu je neradni dan Vidovdan, 28. dan u tom mesecu. Dakle, broj radnih sati varira, kako zbog broja vikenda, državnih praznika, tako i zbog slava i drugih verskih praznika.

Zbog toga će se i bruto iznosi, odnosno doprinosi i porezi koji se moraju platiti na minimalnu cenu, kretati između 26.014 i 30.157 dinara.

I dalje se pitamo kome su ovo revolucionarne promene i to nakon tri godine.

Da li će se razmišljati na temu povećanja radnih mesta i smanjenja broja ljudi koji rade za minimalan iznos?

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sutra pola Krnjače i Koteža bez struje-2014-10-29

    Za sutra planirana isključenja struje u Krnjači, Kovilovu i Borči

    Dve osobe povređene u udesu u Borči - 17.05.2013

    Pet osoba povređeno u udesima na Pančevačkom i Zrenjaninskom putu