in

Posetite najveću interaktivnu izložbu o Mihajlu Pupinu

Istorijski muzej Srbije od sinoć je domaćin najveće interaktivne izložbe o jednom od najvećih naučnika sa naših prostora. Izložba je otvorena sve do februara 2016. godine te svako od nas može izdvojiti tih par sati da ode na izložbu posvećenu čoveku po kome je nazvan najnoviji most u Beogradu.

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1858. godine u Idvoru a umro je 12. marta 1935. u Njujorku. Bio je jedan od najpoznatijih, najčuvenijih srpskih pronalazača, naučnika i profesora. Dobitnik je i Pulicerove nagrade a bio je i počasni konzul Srbije u SAD i predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi dugi niz godina.

Drugi most na Dunavu u Beogradu, most koji je spojio levu obalu Dunava sa Zemunom, most koji smo zvali „Kineski“ i „Most Zemun-Borča“ otvoren je krajem prethodne godine nakon decenija čekanja.

Pupinov most otvoren je 18. decembra 2014. a kako je bilo te večeri pogledajte ovde.

Novi most je nakon nedelja glasanja i „kumovanja“ dobio ime po čuvenom naučniku iz Idvora Mihajlu Pupinu. Iako su stanovnici leve obale most najčešće nazivali „Kineski“, danas se primećuje da je naziv „Pupinov“ prilično prihvaćen.

Uzevši u obzir koliko dobrog (i lošeg, ali ipak više dobrog) nam je doneo novi most, smatramo da bi trebalo znati i naučiti nešto više o čoveku čije ime on nosi te vas stoga pozivamo da posetite najveću interaktivnu izložbu posvećenu Mihajlu Pupinu, na koju mogu doći i odrasli i deca jer organizatori tvrde da će biti primamljiva i zanimljiva i jednima i drugima.

Ova izložba nosi naziv „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ i biće otvorena u Istorijskom muzeju Srbije koji se nalazi na trgu Nikole Pašića 11.

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, sinoć na otvaranju izložbe rekao je za ovog banatskog naučnika: „On je bio građanin sveta koji nikada nije zaboravio svoje poreklo. Uspeh u bilo kom smislu ne oslobađa od društvene odgovornosti. Naprotiv, uspeh u svim sferama društva daje vam šansu da nešto učinite i za druge.“ Što je Mihajlo Pupin i činio.

Bitno je naglasiti da je ova izložba spoj tradicije, tehnologije, dizajna i inovacija. Ovo je takođe prva muzejska izložba u kojoj se koriste savremene tehnologije i u kojoj je svaki deo interaktivan. Po prvi put biće prikazani delovi Pupinovog stvaralaštva i zaostavštine koji su do sada bili nepoznai javnosti a među njima je čak i jedan tajni dosije FBI-a.

Posetioci će moći da saznaju ponešto i o privatnom životu Mihalja Pupina što, takođe, do sada nije bilo poznato.

Dragi sugrađani, uživajte!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Vrtić Veseljko Kotež, LOBI

    Gradonačelnik najavio tri nova vrtića

    Dve nesreće na Zrenjanincu za manje od sat vremena