in

Posetite izložbu fotografija koja otkriva sve lepote leve obale

U četvrtak 23. avgusta u zemunskoj galeriji „Čubrilo“, koja se nalazi na Kuli Gardoš, od 19.00 časova otvara se izložba umetničkih fotografija, autora Josipa Šarića, koje su nastale na području leve obale.

 U razgovoru sa autorom, zanimalo nas je kako je nastala ova kolekcija sjajnih umetničkih fotografija i kakav je njegov doživljaj prirode na levoj obali, koju je prvo gledao sa zemunske strane reke.

Kako objašnjava, prilika za istraživanje i potpuno nova gradska vizura omogućena je otvaranjem Pupinovog mosta. Silaskom sa mosta i pristupom na odbrambeni nasip, uzvodno i nizvodno od mosta, komšijama sa desne obale, koji pri tome nisu vlasnici čamaca, otvoren je pristup jednom potpuno novom svetu.

Za nešto manje od dve i po godine, tim prostorom sam prepešačio oko 5.000 km prateći promene godišnjih doba, oblike i boje koje te smene sa sobom donose i odnose. – objašnjava Josip

Prepričava svoje doživljaje na levoj obali, kako je sretao brojne vrste ptica, ali i srne, divlje svinje, zečeve, nutrije, vidre… Uočavao je tragove jazavaca i šakala, slušao poj brojnih vrsta ptica pevačica, pratio sezonske promene u biljnom svetu.

Obraćajući sve više pažnju na ovu oblast na levoj obali, saznao je da tzv. Forland predstavlja deo evropskog ekološkog koridora koji je pod zaštitom međunarodnih konvencija, a trebalo bi da je pod zaštitom i domaćeg zakonodavstva.

U proteklom periodu nekoliko puta smo svi bili svedoci najavljivanja saradnje Vlade Republike Srbije i kineskih partnera koja treba da se pretoči u izgradnju nove luke Beograda, upravo na području koje bi trebalo da je pod zaštitom.

Snimao sam sve više fotografija, iskreno se nadajući da ti snimci ipak neće jedog dana postati jedini svedoci sveta koji bi mogao da iščezne pod betonom.

Tokom snimanja pojavila se ideja koja je u dogovoru sa urednikom časopisa Srbija – nacionalna revija, gospodinom Branislavom Matićem i realizovana, kroz reportažu o toj beogradskoj „Amazoniji“ objavljenoj prošle godine u broju 60 tog magazina.

Izložba fotografija je bio logičan sledeći korak, sa željom da se jos jednom pokuša sa skretanjem pažnje javnosti na mogućnost da takvo prirodno bogatstvo zauvek izgubimo.

Ograničeni prostor u galeriji u Milenijumskoj kuli na Gardošu koji je ljubazno ustupio gospodin Đorđe Čubrilo, uslovio je i izbor fotografija koje će biti izložene. Akcenat je stavljen na prikaz promena koje sa sobom nosi smena godišnjih doba, menjajući neki put drastično vizuelni identitet Forlanda.

Kako autor objašnjava, pozivu na saradnju i podršku izložbi nisu pružili Opština Zemun (na čijoj teritoriji se izložba održava), Opština Palilula (na čijoj teritoriji je oblast u kojoj je snimano), Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (svi oni koji su imali mogo razloga da podršku pruže).

Iznad svega se nadam da će Forland ostati ovakav kakav je sada (možda samo čistiji) i da se tuda ubuduće neće šetati betonskim molovima.- dodaje Josip.

Izložbu su pomogli Atelje i galerija Čubrilo, Srbija – nacionalna revija, National Geographic Srbija i Verein der Franztaler Orstgemeinschaft Salzburg. U svakom slučaju izložba će biti otvorena, a osnovna ideja da se na ugroženost Forlanda skrene pažnja, možda će dotaći bar nekog. To je sve što fotografija može da učini.

Pozivamo sugrađane da posete ovu izložbu, koja će trajati tri nedelje, počev od 23. avgusta, i pogledaju bogatstva leve obale kroz objektiv Josipa Šarića.

Foto: Josip Šarić

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izbio požar u Krnjači, na pomoćnom terenu „Palilulca“

    Razvaljena ograda na Pančevcu opasna za bicikliste i pešake