in

Pomoć do tri plate oštećenima u poplavama na levoj obali

Oko 900 kuća i stanova u Borči, Ovči, Krnjači, Kotežu i Padinskoj Skeli oštećeno je u nedavnim poplavama, pokazuju podaci o prijavi štete opštini Palilula.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu naveli su da će građanima koji su podneli zahteve za nadoknadu štete biti isplaćena pomoć u iznosu od jedne do tri prosečne plate, u zavisnosti od procenjene štete.

Vanredna situacija u naseljima na levoj obali Dunava je i dalje na snazi, ali se očekuje da će uskoro biti ukinuta.

U opštini Palilula navode da su oštećena i dvorišta, garaže i podrumi, ali da je trenutno prioritet da se pomogne građanima kojima su bile poplavljene kuće i stanovi. U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu navode da su do sada primljene 833 molbe za pomoć.

Pravo na osnovu zapisnika opštine o elementarnoj nepogodi imaju pojedinci i porodice kojima je potpuno oštećen stan, a pomoć u visini jedne do tri plate će se isplaćivati jednokratno, pod uslovom da već nisu dobili pomoć po istom osnovu, navode u Sekretarijatu.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović kaže je da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju do sada dezinfikovao više od 1.200 domaćinstava u Borči i Kotežu i da se očekuje da bude dezinfikovano još oko 800.

Nije moguće sve odjednom očistiti i za to je potrebno vreme. Nadam se da ćemo do kraja nedelje imati očišćeno sve i da će Zavod za javno zdravlje dati preporuku da je vodu moguće koristiti.

Svakog dana se proverava više od 11 uzoraka od kojih dobijamo izveštaje koji su dobri. Međutim, nismo još dobili odobrenje od Zavoda za javno zdravlje da je najbezbednije koristiti vodu dok se ne završi dezinfekcija – rekao je Mladenović na Studiju B.

Mladenović je izričit u tome da niko neće biti izostavljen u tretmanu, da su sve komunalne službe i dalje na terenu i da trenutno 20 pumpi radi na ispumpavanju vode.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Gradski zavod navodi: voda na levoj obali još nije za piće

    Zbog probijenog roka svakodnevne gužve na Pupinovom mostu