in

Gradski zavod navodi: voda na levoj obali još nije za piće

Stanovnici leve obale Dunava do daljeg neće smeti da koriste vodu iz „Vodovoda“ za piće ili spremanje hrane, a posebno ne iz svojih bunara, rečeno je u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Stručni tim obavlja pooštreni vandredni nadzor u institucijama kao što su vrtići i javne ustanove, kao i u domaćinstvima meštana kod kojih se voda još uvek nije povukla. Još će važiti preporuka da se voda ne korsti dok god se u potpunosti ne izvrši sanacija na terenu – navode iz Gradskog zavoda.

Glavni problem nakon poplava u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu je taj što višak vode nema gde da ode, kažu u Zavodu i plastično objašnjavaju da bi, ako bi voda krenula da se ispumpava iz jednog dvorišta, najverovatnije nakon toga završila u nekom drugom, i sve tako u krug.

S tim u vezi, potrebno je da nakon povlačenja vode ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju na terenu obave i dezinfekciju i deratizaciju.

Posledice su dugotrajne i ozbiljnije nego što se mislilo, jer je zemljište od ranijih majskih kiša natopljeno, te ne može da primi toliko količinu vode. Zbog toga treba adekvatno očistiti kanale da bi voda imala gde da se povuče – dodali iz GZZJZ.

Što se konkretno Koteža tiče, pretpostavlja se da će situacija sa viškom vode uskoro biti rešena, dok se za Borču još uvek ne može tvrditi sa sigurnošću.

Kako su saopštili iz GZZJZ, čim bude izvršena sanacija, zabrana i preporuka o stanju pijaće vode biće blagovremeno povučena i građani će biti o tome obavešteni.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. To vazi samo za bunare. Voda iz vodovodne mreze ne moze da se zagadi jer je u njoj pritisak najmanje tri bara ili trideset metara vodenog stuba. Da bi spoljasnja voda mogla da prodre u cevi vodovodne instalacije mora da bude pod vecim pritiskom od vode u cevima i to na mestima gde cevi cure sto je nemoguce. Prema tome voda iz beogradskog vodovoda je apsolutno ispravna za pice tj. higijenski je ispravna i samim tim nema osnova za strah i za zabranu upotrebe iste.

U Jabučkom ritu zagađivač primoran da počisti svoj otpad

Pomoć do tri plate oštećenima u poplavama na levoj obali