in

Počinje vakcinacija protiv gripa, nabavljeno preko 290.000 doza

Grip je daleko ozbiljnija bolest nego što se veruje, a od kampanje vakcinisanja protiv gripa, nema značajnije akcije za zdravlje i živote ljudi u našoj zemlji, smatra epidemiolog dr Predrag Kon.

Protekle godine u Srbiji je od gripa umrlo oko 60 ljudi, od toga samo u Beogradu 25, a kako bi se grip predupredio ove sezone, juče je u domovima zdravlja širom zemlje počela vakcinacija.

Nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu, a u pitanju je četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Virus gripa sa kojim se susrećemo sad, „rep“ je pandemije koju smo imali pre deset godina, kaže dr Predrag Kon.

Gripa još uvek kod nas nema, ali u Beogradu su u porastu akutna respiratorna oboljenja. Za sada ima devet potvrđenih slučajeva gripa u Evropi, a u Srbiji je grip u jeku u februaru, ponekad i januaru i martu.

Ipak, ulazimo u sezonu, te se vakcinacija sprovodi u drugoj polovini oktobra, novembru i decembru – objašnjava dr Kon.

Prema njegovim rečima, građani mogu da se vakcinišu i u februaru, ukoliko žele, ali vakcina je najefektnija, ukoliko je primljena oko mesec dana pred sezonu gripa. 

Zakonska regulativa je takva da je ova vakcina obavezna za trudnice, hronične bolesnike, i to plućne i kardiovaskularne, zatim metaboličke, bubrežne, hematološke, neurološke pacijente, za hronično obolele pacijente sa imunosupresijom, što podrazumeva i HIV pozitivne, zatim ljude koji nemaju slezinu i one kojima je transplantiran neki organ.

Lica koja imaju hroničan zdravstveni problem, vakcinom dobijaju zaštitu, ali je ona daleko manja od one koju dobiju zdravi ljudi, kojima je vakcinacija preporučena.

Četvrtina zaražavanja dogodi se u zdravstvenim ustanovama. Vakcinacija je obavezna i za zdravstvene radnike, koji su u kontaktu sa različitim kategorijama pacijenata.

Vakcina se ne daje osobama koje imaju temperaturu preko 38 stepeni, onima koji su alergični na belančevine, živinu, jaja, kao ni onima kojima je već verifikovana alergijska reakcija na ovu vakcinu.

Vakcina nema nusefekata i mogu je dobiti čak i osobe koje imaju oslabljeni imunitet, ili pak oni koji su imali maligne bolesti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    PKB Vodovod najavio ispiranje mreže u Padinskoj i Glogonjskom

    Predstava “Pinokio za odrasle” besplatno u CK „Vlada Divljan“