Počeo je veliki Vaskršnji post - www.lobi-info.rs

Počeo je veliki Vaskršnji post

1 minut za čitanje

Za pravoslavne vernike danas je počeo veliki Vaskršnji post, koji traje 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se se ove godine obeležava u nedelju 28. aprila.

Prva nedelja posta zove se Čista nedelja, a na nju se nadovezuju Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja i Nedelja pravoslavlja.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Uskršnjeg – Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hrist, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koja je pred njim postavljao Sotona.

Posna hrana koja se jede za vreme posta je od velikog značaja, ona nam čisti telo, um i duh, mada razume se da nije jedina bitna. Cilj uzdržavanja od mrsne hrane, preteranog uživanja, loših misli, reči i dela je uzdizanje duha nad telom i pobeda duhovne strane nad čulima.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi i priprema za proslavu Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

Leave a Reply

Prethodna priča

Dve osobe povređene sinoć u udesu na Zrenjaninskom putu

Sledaća priča

Borča se sprema da bude veliki IT centar

Poslednje od Vesti