Prvoaprilska šala! Pančevački most u kritičnom stanju, zatvara se za saobraćaj - www.lobi-info.rs

Prvoaprilska šala! Pančevački most u kritičnom stanju, zatvara se za saobraćaj

6 minuta za čitanje
2

Hitna sanacija mosta bi mogla značiti potpuno zatvaranje mosta za saobraćaj na najmanje nekoliko meseci.

Pre dve nedelje kada su izvođeni radovi na Pančevačkom mostu u noćnim satim radnici su primetili nekoliko pukotina na konstrukciji.

U međuvremenu Direkcija za saobraćaj je uradila poslala stručnjake da izvrše monitoring koji su zaključili da je potrebna hitna sanacija Pančevačkog mosta.

– Metalna konstrukcija koja spaja dva dela asfalta na desnoj traci kolovoza u smeru ka Beogradu je napukla na nekoliko mesta, što može dovesti razdvajanja pojedinih segmenata. Već u dan dva moramo izvršiti kompletnu analizu, proceniti koliko su radovi ozbiljni kako bi znali koga da angažujemo za hitno izvođenje radova. Naravno i kako ćemo sve to finansirati – rekao je Nenad Rafailović iz Direkcija za saobraćaj.

Na pitanje novinara koliko je bezbedno prelaziti sad preko mosta, on je odgovorio da ukoliko se pukotine prošire ili povećaju,  možda će morati da obustave prvo železnički a potom i drumski saobraćaja na mostu, ali je naglasio da građani ne treba da brinu jer će reagovati na vreme.  Verovatno kao i do sad što su reagovali!

pancevac-2016-04-02

Obećanje ludom radovanje

Već smo pisali o tome da je poslednja velika sanacija na Pančevačkom mostu izvođenja pre više od 50 godina dok se 2008. izvodila sanacija glavnih nosača stubova mosta.

Na kritično stanje nas je pre par godina upozoravao naš  istaknuti stručnjak Prof. dr Ljubomir Vlajić, koji je predvodio tim CIP-a u izradi projekta sanacije „Pančevca”, upozorava koliko su ovaj objekat „nagrizli” vreme i intenzivan saobraćaj.

– Sanacija 2007. nije okončana pa je pitanje da li bi po tom projektu i mogla da se dovrši. Tada je urađeno samo najnužnije, tek toliko da bismo bili sigurni da se most neće srušiti“, naglašavao je Vlajić.

Posebno je istakao: „Osim obnove metalnih konzola nužno je ojačanje čelične rešetke u sredini, ispod pruge. Ona je delimično obnovljena 2007. kada je uklonjena korozija sa čeličnih elemenata ispod nivoa koloseka.

Takođe, pre tri godine Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin je izjavio da je Pančevački most u katastrofalnom stanju i da je sve u vezi sa ovim mostom alarmantno.

– Mostu su neophodne velike popravke, jer je u očajnom stanju. Ako se hitno ne uradi kompletna rekonstrukcija, postoji realna mogućnost da on više neće biti u stanju da ga koristimo – rekao je Hajdin i dodao da je “rekonstrukciju trebalo uraditi još juče“.

pancevac-2016-04-01

Očekivali smo da će se sanaciji Pančevčkog mosta pristupiti odmah po završetku Pupinvog mosta ali izgleda da smo čekali poslednji voz.

Na forumu Beobuild smo ponašli diskusiju na temu Pančevca: Da su svi ovi likovi iz Borče, Ovče, Krnjače i sličnih divljih naselja legalno sagradili svoje kuće i platili gradu uredno sve takse, možda bi grad već imao novca da obnovi Pančevac….a pošto nisu, i ovakav most im je sasvim dovoljan.

Drugo, da se krene sa generalnim remontom Pančevačkog mosta. Ako nije moguće izvođenje radova uz smanjen saobraćaj, neka se i obustavi, osim za gradski prevoz i hitne slučajeve. Alternativa će postojati, pa neka se koristi.

pancevac-2016-04-03

Projekat postoji jer je Saobraćajni institut CIP još davne 2007. godine uradio projekat potpune sanacije Pančevčkog mosta, koji je samo delimično realizovan 2008. godine.

Što znači da je samo potrebno da se obezbede novčana sredstva i pronađe firma koja je sposobna da završi rekonstrukciju u što je moguće kraćem roku.

—–

Ova reportaža je bila naša prvoaprilska šala – APRILI LI LI

Pukotine na konstrukciji nisu uočene niti se segmenti razdvajaju. „Direkcija za saobraćaj“ ne postoji već „Sekretarijat za saobraćaj“ i „Direkcija za puteve“, pa je ovo kombinacija reči. Nenad Matić je zamenik dok je Dušan Rafailović sekretar Sekretarijata pa je alijas Nenad Rafailović izmišljen kao i njegove izjave. Svi ostali podaci su potpuno istiniti i tačni, kao i izjave Ljubomira Vlajića i Nikola Hajdin. Citati sa foruma Beobuild su takođe tačni ali se odnose na opštu diskusiju na temu Pančevački most.

Nadamo se, da Vam se naša mala prvoaprilska šala dopala i da nam nećete zameriti na istoj.

Takođe je za cilj imala podizanje svesti nadležnih oko stanja Pančevačkog mosta i njegove buduće sanacije.

2 Comments

  1. Pa, lopovske im mame nab…m!!! Uzeli su nam sve, sad bi i duse da nam uzmu. Samo trazite od jadnog naroda… Strasno!!! A, od koga Vi zivite? Od nas. Dajte novac da se most obnovi, sram Vas bilo!!!!!!!

Leave a Reply

Prethodna priča

NEMA MESTA: U Borči nijedan krevetić, u Kotežu samo osam!

Sledaća priča

Još dve izborne liste za lokalne izbore na Paliluli

Poslednje od Vesti