Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Na Paliluli samo 2 osobe zaražene Malim boginjama

u Vesti od

Оd 9. oktobra nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа. U sklаdu sа prеdlоžеnim mеrаmа sprоvоdi se vаkcinаciја svih nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih оsоbа uzrаstа оd nаvršеnih 12 mеsеci dо nаvršеnih 14 gоdinа.

U okviru kontinuiranog sprovođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima, na teritoriji Beograda je zaključno sa 3. decembrom registrovano 53 obolelih osoba od malih boginja, saopštili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kod 38 obolelih, dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim i serološkim analizama obavljenim u laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a 15 obolelih su epidemiološki povezane sa laboratorijski potvrđenim osobama iz kontakta.

Najviše obolelih je starosti od jedne do četiri godine (14), zatim od pet do devet godina (10), pa od 20 do 29 i od 30 do 39 (po osam), sedmoro zaraženih ima više od 40 godina, u tri slučaja se radi o deci od 10 do 14 godina, u dva o bebama, a u jednom o tinejdžeru između 15 i 19 godina.

Od 53 obolele osobe, 29 je sa teritorije opštine Zemun, 10 – Novi Beograd, po tri obolele sa teritorija Čukarice i Zvezdare, po dvoje sa Palilule, Grocke i Rakovice, a po jedna sa Voždovca i iz Obrenovca.

Podsežamo da su Male boginje jedan od najčešćih slučajeva smrti kod male dece. Kada dete oboli, ono lako širi morbile na okolinu. Iako je vakcina lako dostupna, u regionu sve manje dece je prima. Broj mališana spasenih vakcinom u svetu za 15 godina se meri milionima…

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh