in

Palilula uz Novi Beograd dobija najviše novih lekara i sestara

U devet prestoničkih domova zdravlja do kraja 2017. godine treba da bude zaposlen novi kadar. Najveći prijem u Novom Beogradu i na Paliluli. Manjak lekara opšte prakse, pedijatara, oftalmologa…

Problem nedostatka lekara i medicinskih sestara u beogradskim domovima zdravlja, sudeći po najavama nadležnih, trebalo bi da bude rešen tokom ove godine.

Kadrovskim planom zapošljavanja, koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova do kraja godine beogradski zdravstveni sistem biće „bogatiji“ za 274 lekara i medicinskih sestara.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je novi kadar predviđen za devet ustanova primarne zdravstvene zaštite, a najveće povećanje broja zaposlenih planirano je za domove zdravlja u Novom Beogradu i Paliluli – po 47, sledi Voždovac sa 45 i Zemun sa 44.

Nema ništa od novog doma zdravlja u Borči

Prema nezvaničnim računicama, beogradskim ustanovama primarne zdravstvene zaštite nedostaje oko 300 lekara raznih specijalnosti i medicinskih sestara, tako da bi ovim potezom Ministarstva zdravlja, problem trebalo da bude rešen skoro u potpunosti.

Palilula: Domovi zdravlja ostali bez 11 hiljada evra

Kada je u pitanju struktura deficitarnog kadra, najteža situacija je lekarima opšte medicine kojih je malo u gotovo svim domovima zdravlja, a nedostaju i pedijatri, oftalmolozi, ginekolozi, internisti…

Prema nekim procenama, prosečna starost lekara je oko 55 godina, tako da će se odobravanjem novih specijalizacija pripremiti novi kadar, koji će ih zameniti po odlasku u penziju.

Novi kadrovi smanjuju vreme čekanja

Prijem novih kadrova trebalo bi da smanji gužve u domovima zdravlja, ali i čekanje na neke specijalističke preglede, koji su zbog malog broja lekara morali da se zakazuju i na duže od mesec dana.

Konkurse za nova radna mesta, zdravstvene ustanove koje su dobile „zeleno svetlo“ za prijem kadra obavezne su da raspišu do 15. maja.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Komedija sa putarima u Ovči!!! [FOTO PRE & POSLE]

Ove nedelje bez vode Borča, Krnjača, Kotež, Ovča i Crvenka