in

Otplata kasni jer krediti „jedu“ plate

Otplata kasni jer krediti jedu plate - 14.10.2013
Otplata kasni jer krediti jedu plate - 14.10.2013

Sa otplatom zaduženja kod banaka kasni sve više građana leve obale Beograda kao i otplate kartica i minusa na tekućim računima. Najveće kašnjenje je kod vraćanja rata za keš i potrošačke kredite, ali i izmirenja dugova za kreditne kartice i dozvoljeni minus.

Građani sve više kasne sa otplatom kredita i ostalih zaduženja kod banaka.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od ukupno odobrenih zajmova u vrednosti 614 milijardi dinara, ne može da se vrati oko 60 milijardi dinara.

Kašnjenje građana je najveće kod keš kredita i potrošačkih kredita ali i izmirenja dugova za kreditne kartice i dozvoljeni minus. Iako banke daju klijentima mnoge mogućnosti olakšanja vraćanja obaveza, ipak dugove je teško naplatiti.

Jedna od mogućnosti koja se klijentima nudi jeste produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca, što dovodi do smanjenja visine mesečne obaveze. Takođe, klijentima je na raspolaganju i grejs period u istom trajanju u okviru kojeg plaćaju samo kamatu. Dok za klijente koji ostanu bez posla data je mogućnost privremene obustave plaćanja svih obaveza za kredit.

Otplata kasni jer krediti jedu plate - 14.10.2013“Nivo problematičnih kredita je relativno visok i iznosi oko 20 odsto i taj problem treba da se rešava na sistemski način. U decembru prošle godine usvojili smo izmene propisa o uslovima za ustupanje potraživanja banaka što bi trebalo u velikoj meri da doprinese rešavanju problematičnih zajmova i stimulisanju kreditnog rasta. Prvi efekti već su vidljivi a puni efekti ovih izmena očekuju se u narednom periodu.”- izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za Novosti.

NBS je saopštio da su banke prihvatile preporuku za korisnike stambenih kredita vezanih za švajcarski franak koji će se otplaćivati  u određenom vremenskom periodu u manjem iznosu u odnosu na prvobitne ugovorene rate.

Ali postoji i druga strana medalje, kamate za koje građani smatraju da su previsoke. Prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka Evropskog ekonomskog instituta, Srbija je zemlja sa ubedljivo najvećim kamatama u Evropi i nedopustivo najskupljim kreditima. Kreću se od 11 -12 posto na devizne kredite do 24 – 25 posto na dinarske kredite. Normalno, kamatna stopa zavisi od dužine roka, koja je vrsta kredita, laki keš i ostalo, to su najskuplji krediti, jer se najbrže odobravaju ali i najviše koštaju.

Tako da ako uzimate kredit radi boljeg ili slađeg života to se definitivno ne isplati jer svaki kredit mora da se vrati sa kamatom. A ako uzimate radi rešavanje egzistencijalnih problema onda ste primorani na saradnju sa bankama. Dobar savet ipak zlata vredi, “tri puta merite, jednom secite”, kazao bi naš narod.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sajam knjiga u osnovnoj školi Stevan Sremac u Borči – 13.10.2013

    Sajam knjiga u školi Stevan Sremac u Borči

    Žitelji Ovče izvolite

    Zaljubljenici u Ovčansku banju, izvolite!