in

OŠ „Stevan Sremac“ u potpunom rasulu!

OŠ „Stevan Sremac" u potpunom rasulu! - 2015

Promene i noviteti u zakonu, koji su počeli da se primenjuju na zaposlene u prosveti od ove školske godine doneli su mnogo otkaza i otpremnina i mnoge džepove lišili plata. Nisu zaobiđene ni škole na levoj obali.

Osnovna škola „Rade Drainac“ ostala je bez dva od tri bibliotekara o čemu smo pisali prethodnih dana. Međutim, stanje u Osnovnoj školi „Stevan Sremac“ daleko je gore.

Škola sad nema nijednog bibliotekara, ne zna se ni ko, ni kad radi u biblioteci.

Dokle će ova ustanova moći da funkcioniše na ovaj način, ne znamo ni mi, ni roditelji a pogotovu deca. Međutim, tu nije kraj problemima.

U ovoj osnovnoj, školi koja ima 44 odeljenja i preko 1100 đaka, trenutno rade samo dve tetkice i jedan domar, kaže naš izvor.

OŠ „Stevan Sremac" u potpunom rasulu! - 2015

Onoliku školu prema rečima roditelja sada čiste samo dve starije žene i jedan domar. Svi drugi su otpušteni.

Tokom dana smo saznali da u školi rade četiri tetkice po smeni i jedna domar, što je opet malo jer je nekada radilo 2 domara i 14 tetkica!

Roditelji su zabrinuti zbog nehigijenskih uslova u kojima već borave njihova deca najveći deo svoga dana.

Izvor koji želi da ostane anoniman rekao nam je da je situacija u školi očajna.

„Tek je pola septembra prošlo a školske prostorije su već prljave i neuredne. O dvorištu tek da ne pričamo. Ali nisu te tetkice i taj domar krivi. Oni prosto fizički ne mogu da postignu da sve počiste i srede.“

OŠ „Stevan Sremac" u potpunom rasulu! - 2015

Nastavnici dele minuse, a škola nije isporučila knjige?!

„Većina roditelja je knjige kupila preko škole i isplatila još u maju. Danas naša deca još uvek nemaju sve udžbenike“, priča nam ogorčeni roditelj.

Ne zna se zašto knjige kasne ali se zna da pojedini nastavnici učenicima upisuju minuse zato što ne nose knjige na časove a kako da ih donesu kad im ih škola nije isporučila?!

„Čak su pojedinci predlagali da većina koja nema knjige kopira, o svom trošku, naravno, lekcije od druge dece čiji su roditelji samostalno kupili knjige ped početak školske godine“, kaže sugrađanka koja želi da ostane anonimna.

Bilo je čak i slučajeva da su neki roditelji kupili sami knjige sa spiska koji im je obezbedila škola a onda, kad su im deca došla s tim udžbenicima na časove, nastavnici su govorili da to nisu knjige koje oni traže, već zastarela izdanja!

Ovo, naravno, povlači za sobom i pitanje – zašto učenici ove osnovne škole ne mogu da koriste besplatne udžbenike koje Ministarstvo obezbeđuje!?

Promenjen je program i zato moraju da se nabave druge knjige, rečeno je roditeljima.

Mi se pitamo – dokle će ovako moći da funkcioniše najstarija škola na levoj obali koja ove godine treba da proslavi 215, godina svog postojanja?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Čak 5.500 dece ostalo neupisano u vrtiće?!

Odvedite svoje dete na sportske radionice