in

Čak 5.500 dece ostalo neupisano u vrtiće?!

U državna obdaništa upisano je 13.000 mališana, u privatna obdaništa će biti upisano 3.500 a čak 5.500 dece u glavnom gradu ostalo je neupisano u vrtiće?!

– Predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beograd do danas su primile 22.000 zahteva za upis dece. U njihove vrtiće je od maja ove godine do sada upisano 13.000 mališana, rekla je pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Ona je  istakla da će tokom septembra ponovo biti razmotreni nerešeni zahtevi pa se očekuje da se broj upisane dece poveća.

– Roditeljima je izdato 3.500 odbijenica i oni od 1. septembra mogu da upišu decu u 60 verifikovanih, privatnih predškolskih ustanova na teritoriji Beograda. Ostalo je neupisano 5.500 dece od čega 3.000 ima prioritet za upis a to su deca samohranih roditelja, sa oba zaposlena, sa jednim zaposlenim i jednim studentom i oba studenta, rekla je Irena Vujović.

Ona je naglasila da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu do danas primio 2.565 zahteva za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama i doneo 1.571 rešenje.

– Za svu decu koja se od danas pa nadalje upisuju sa odbijenicom u privatne predškolske ustanove predaja dokumantacije za subvenciju ide odmah posle upisa i dobija se rešenje o povraćaju sredstava od dana kada dete pođe u vrtić. Nadalje se upisuju normalno i dobijaju subvenciju od dana polaska, precizirala je pomoćnica gradonačelnika i dodala da je veoma važno naglasiti da je rok 15. septembar bio samo za one roditelje čija su deca krenula u privatne vrtiće 1. septembra.

Mame i tate koje dobiju „zeleno svetlo“ od nadležnih dužni su da prva dva meseca plate punu cenu vrtića, a grad će im naknadno refundirati i taj iznos.

Ekonomska cena za boravak deteta u vrtićima, koju je propisao grad iznosi 27.700 dinara. Roditelji će mesečno plaćati 5.540 dinara, kao i u državnim ustanovama što znači da će grad finansirati mesečno razliku od 22.169 dinara.

Na levoj obali postoji 16 državnih obdaništa, međutim, u svim većim naseljima vrtići su popunjeni do poslednjeg mesta a broj dece u istim je već godinama iznad njihovih kapaciteta.

Poslednja predškolska ustanova sagrađena na levoj obali je „Dunavska bajka“ u Borči ali to je bilo sada već davne 2010. godine. U budućnosti nema planova da se gradi novo obdanište.

Ne trebaju nama kule i gradovi, već vrtići i škole! Ako već želite da povećate natalitet i podstaknete buduće generacije, onda, nadležni, počnite da gradite objekte a mi ćemo porodice!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas otvaranje parka u Borči - 2015

    Danas otvaranje parka u Borči

    OŠ „Stevan Sremac" u potpunom rasulu! - 2015

    OŠ „Stevan Sremac“ u potpunom rasulu!