in ,

Oprezno sa iskorišćenim maskama i rukavicama

maske

Od početka pandemije Covid 19, jedan od glavnih saveznika u borbi protiv virusa su nam maske i rukavice.

Mnoge od iskorišćenih maski i rukavica posle upotrebe bačene su na ulicu ili su nepropisno odložene u kante i kontejnere. Pošto se i one tretiraju kao medicinski otpad i potencijalno mogu preneti zarazu, potrebno je na pravilan način ih upakovati, a tek onda baciti.

Neki od gradova u Srbiji već imaju mesta gde se taj otpad odbacuje na poseban način. Primera radi, u Gornjem Milanovcu postavljene su posebne posude u koje građani mogu da bacaju iskorišćena zaštitna sredstva, dok u Čačku oni koji su u izolaciji dobijaju posebne kese u žutoj boji, u koje ubacuju maske, rukavice, ali i papirne maramice. Ovo je sve vrlo važno da u dodir sa virusom ne bi došli ljudi koji upravljaju otpadom.

A maske i rukavice spadaju u medicinski otpad, zato i postupanje s njima zahteva posebnu proceduru.

 Medicinski otpad zahteva poseban tretman u odnosu na klasični komunalni. U toku redovnog stanja, pre nego što ekipe „Čistoće” uopšte preuzmu medicinski otpad, on prolazi proces autoklaviranja, odnosno poseban proces u kome se koristi para pad velikim pritiskom, čime se postiže sterilizacija tog otpada. Deponije predstavljaju mesto za konačno odlaganje ostataka iz procesa sterilizacije parom infektivnog medicinskog otpada – kažu u JKP „Gradska čistoća”.

To znači da se sav otpad tretiran u autoklavu u ustanovama u kojima se nalaze ova postrojenja, bolnicama i domovima zdravlja, odlaže kao komunalni otpad, samo u posebne kasete, po završenoj obradi na deponiji u Vinči.

Pošto u toku ove epidemiološke situacije u kojoj se Srbija nalazi, svaki kućni, klasični komunalni otpad nosi rizik da u nekom trenutku postane infektivni, apelovali smo na sugrađane da, uz malo truda, potencijalno opasan medicinski otpad odlože na trenutno najbolji mogući način, razvrstavajući ga od ostalog otpada. Potrebno je da, ukoliko postoji mogućnost, pre nego što bace zaštitne maske, rukavice i iskorišćene papirne maramice, taj otpad dezinfikuju prskanjem nekog od dezinfekcionih sredstava ili ga makar stave u posebnu kesu koju će pre bacanja u komunalni otpad vezati i tako osigurati da se taj otpad ne osipa – objašnjavaju u „Čistoći”.

U ovom preduzeću nemaju adrese sugrađana koji su izolaciji da bi na poseban način odvozili njihov otpad. Ukoliko je moguće, bilo bi dobro da ti sugrađani koji su u izolaciji sav otpad iz okvira medicinske zaštite posle upotrebe odlože u posudu u koju će prethodno sipati vodu i neko dezinfekciono sredstvo na bazi hlora.

– Na ovaj način sprečavamo osipanje potencijalno opasnog, infektivnog otpada, a time i smanjujemo mogućnost širenja virusa korona, štiteći radnike koji prazne kontejnere i odnose komunalni otpad. Zato apelujemo na sugrađane da otpad ne ostavljaju pored kontejnera, da ne formiraju „divlje” deponije, da zatvaraju poklopce na kontejnerima i da za to koriste nožnu papuču da ne bi dolazili u kontakt sa sudovima za odlaganje otpada – rekli su u ovom preduzeću.

To preporučuju i iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Batut”. I oni napominju da iskorišćene maske za jednokratnu upotrebu, nesterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, papirne i vlažne maramice (sa ili bez alkohola), ubruse, kao i ambalažu poreklom od sredstava na bazi alkohola za higijenu ruku odlažu u posebne kese koje je potrebno dobro zatvoriti pre uklanjanja sa drugim komunalnim otpadom.

Izvor : Politika

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    bdp

    Uskoro u Srbiji prvi pozorišni TV kanal

    Još tri osobe su izgubile život zbog virusa COVID 19