in ,

Od sutra džambo kontejneri u Borči

Deo beogradskog naselja Borča sa leve obale Dunava prelazi na džambo kontejnere .

Od sutra kreće u projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada u ovom beogradskom naselju, navodi se u saopštenju Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“.

Oko 500 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1.1 metar kubni, u narednih nekoliko dana biće zamenjeno sa 170 novih džambo kontejnera zapremine 3.2 kubika.

Prednost džambo kontejnera ogleda u tome što oni zauzimaju manji deo javne površine, a zapremaju veće količine otpada.

Takođe, poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera.

On se otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava upotrebu kontejnera.

Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost u tome što nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće“, gotovo onemogućeno.

Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem.

Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća“ Beograd, rekao je da je ova akcija jedan od načina buđenja svesti kod sugrađana o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.

Stalnim podsećanjem na značaj pravilnog odlaganja otpada, zajedno doprinosimo životu u čistijem i zdravijem okruženju. Beograd je veliki grad koji se konstantno širi i raste, a tehnologije u komunalnom sistemu moraju pratiti njegov razvoj i potrebe. Polako usvajamo nove navike i tehnologije, jer se moramo ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu – kazao je Popadić i najavio iste akcije u narednom periodu za delove GO Voždovac, Novi Beograd i Zemun.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Žiteljima Koteža preti zaraza od fekalija - Lobiranje - 2013-05-13

Ima li rešenja za fekalije sa leve obale ?

AKCIJA! Podrži Lobi danas za nove vesti sutra