in

Od jula uvećan roditeljski dodatak, ali uvedeni su uslovi

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku u vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović objasnila je da će od 1. jula država davati 12.000 dinara za treće dete i 18.000 za četvrto, i to svakog meseca, sve do detetove desete godine.

Srbija spada u najstarije zemlje u Evropi i godišnje, zbog veće stope mortaliteta izgubi grad veličine Bečeja ili Kikinde. Zbog takve konstatacije i ugroženosti nacije država je odlučila da usvoji strategiju za podsticanje rađanja kako bi ublažila negativne posledice.

Prema njenim rečima u junu će biti promenjen zakon o finansijskoj pomoći porodici te će porodilje lakše dobijati novac za prvo drugo, treće ili četvrto dete.

„Žena koja je rodila treće dete od 25. decembra prošle godine, svakog meseca do desete godine deteta primaće 12.000 dinara. Ona koja je rodila četvrto dete daćemo 18.000 dinara narednih 10 godina. Kada je u pitanju drugo dete, majka će dve godine primati po 10.000 dinara mesečno. Finansijska pomoć od 100.000 dinara je podsticajna mera za svako prvorođeno dete“ – istakla je Slavica Đukić Dejanović u emisiji „Pravi ugao“.

Ipak, da bi majka i dete dobijali ovu pomoć postoje određeni uslovi.

Jedan od uslova je da dete bude vakcinisano, dete mora biti u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, mora se znati gde živi, njegovi roditelji moraju biti edukovani za brigu o detetu.

Dete koje nije vakcinisano neće imati pravo, dete koje nije sa sedam godina upisano u osnovnu školu a da ne postoji objektivan razlog takođe nema pravo na pomoć.

Prosto to dete mora biti deo ove države i u administrativnom i u suštinskom smislu – ističe Đukić Dejanović.

Na pitanje ima li garancija da će ovo biti održivo rešenje na dugi rok, jer zakon predviđa desetogodišnju pomoć za treće dete, ministarka Slavica Đukić Dejanović je izjavila da svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da će u Srbiji biti bolja ekonomska situacija a ne gora, te da ne treba sumnjati u dobre namere.

Đukić Dejanović je podsetila i na to da država pomaže bio medicinsku pomoć pri veštačkoj oplodnji i da je pomerena gornja granica kako bi se što efikasnije borili sa sterilitetom koji je veoma izražen problem u društvu.

Izvor: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Glasajte da škola „Olga Petrov“ dobije savremeni IT kabinet

    Prijave za takmičenje „Za zeleniji Beograd“ do 22. juna