in

Od danas zimske gume obavezne, kazna po točku 3.000 dinara

Od danas zimske gume obavezne, kazna po točku 3.000 dinara - 01.11.2013
Od danas zimske gume obavezne, kazna po točku 3.000 dinara - 01.11.2013

U poslednjim danima ovog “prolećnog oktobra” malo nas razmišlja o predstojećoj zimi, o ulicama prekrivenim ledom i snegom koje smo brzo zaboravili, o pripremi našeg automobila za hladnu i studenu zimu. Međutim, Zakon o saobraćaju nije zaboravio već nalaže i podseća da od prvog novembra sve četiri gume moraju biti zimske kada je put klizav i kad na njemu ima snega. Ako je suvo, dovoljna je i letnja guma sa dubljom šarom.

Zakon o saobraćaju Srbije nalaže da od 01. novembra do 01. aprila vozači su dužni da na svojim četvorotočkašima imaju zimske gume ukoliko na putu ima snega i leda. Ukoliko su putevi suvi, sasvim dovoljna je i letnja guma sa šarom dubljom od četiri milimetra.

Novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima primenjuje se od 04. maja 2012. godine. U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu ovaj Pravilnik predviđa da u navedenom periodu, vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Takođe, u navedenom periodu, van naseljenog mesta obavezno je posedovanje lanaca i drugim uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Cene iste kao prošle godine

Proverili smo cene zimskih guma u lokalnoj prodavnici auto delova Auto Keš Centar i zaključili da su cene iste kao i prošle godine.

Auto Keš prodavnica auto delova - Zimske gume Naravno, cena guma zavisi marke i veličine automobila. Stoga smo primera radi za analizu odabrali najpopularniju zimsku gumu na tržištu, Tigar Winteru, za koju je potrebno izdojiti po točku od 3.300 do 4.000 dinara (felne 13’i 14’), odnosno od 5.000 do 8.500 dinara (felne 15’i 16’).

Pored izdatka za nove zimske gume, tu su i troškovi za montažu i balansiranje, stoga veliki broj trgovaca guma ima svoj servis i to radi besplatno, pa savetujemo da to proverite pre kupovine novih zimskih guma.

Serviseri savetuju da bi pored guma trebalo bi proveriti antifriz i ulje vodeći računa o njihovom viskozitetu, a u nizu poželjne zimske opreme preporučuju i zamenu metlica za brisače. Takođe, je potrebno prekontrolisati sistem za paljenje, počev od akumulatora do svećica kod benzinca odnosno grejača kod dizela.

Tako da, dragi naši sugrađani ispoštujte Zakon o saobraćaju jer kazna za vozače bez zimskih pneumatika na sva četiri točka, koštaće 3.000 dinara po točku. Nadamo se da će ovi prolećni dani još malo potrajati ali sa montažom zimskih guma ne bi trebalo odugovlačiti jer kad temperatura padne ispod sedam stepeni, letnji pneumatici gube svoju fleksibilnost, zbog čega se ugražava bezbednost vožnje u saobraćaju.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Počela akcija „Besplatnog plivanja za penzionere“

    Počela akcija „Besplatno plivanje za penzionere“

    Krvavo jutro na Zrenjaninskom putu - 31.10.2013

    Krvavo jutro na Zrenjaninskom putu