in

Od 2022. tunelom od Pančevčkog mosta do Savamale

Prošle godine smo pisali o ideji staroj preko 40 godina odnosno tunelu koji bi trebalo da spoji deo od Glavne autobuske stanice do Pančevačkog mosta ispod centra Beograda.

– Ovo je veliki projekat koji će omogućiti da u centru grada imamo što manje automobila. Tunel bi trebalo da smanji broj vozila za skoro 14 odsto – rekao je juče gradski menadžer Goran Vesić.

Ukoliko se obistini ova najava gradskog menadžera, to bi bila značajna novost pošto su ranije kao izlazne stanice razmatrane tri mogućnosti: Policijska stanica “29. novembar”, Botanička bašta i ugao Cvijićeve i Bulevara despota Stefana što možete videti na slici ispod.

Stručnjaci su u prethodnom periodu razmotrili čak 13 različitih varijanti i trasa tunelske mreže, da bi se konačno odlučili za tri koje su prošle godine predstavljene na javnom uvidu.

U svima su bile predviđene dve tunelske cevi sa po dve saobraćajne trake, dužine oko dva kilometara, a najveća dubine, u zoni Terazija, iznosila bi 38 metara.

Posao projektovanja tunela, vredan nešto više od 20 miliona dinara, a prema podacima dostupnim na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, planirano je da kompletan projekat bude završen u martu ove godine.

Početak radova bi mogao biti sredinom 2018. godine, dok bi novi tunel u najboljem slučaju bio završen 2021. za koji je procenjena vrednost radova oko 130 miliona evra.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Autobus na liniji 95 „očešao“ automobile kod Đurđenovca

Za jedno 8 godina u Krnjači će biti „gospodski“