in ,

Od 1.juna mogu da se organizuju ekskurzije

ekskurzija

Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je  ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.

“Ja sam jutros prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamenska putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski kod za to”, kaže ministar .

On ocenjuje da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za učenike mlađih razreda.

“Mlađi razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja.

Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo, moraće da zamene ta putovanja za Srbiju, u dogovoru sa agencijama” , navodi Šarčević.

Ministar kaže da mogu da počnu i pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.

“Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturantima se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače, sokove. Mogu da naprave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole koje, ipak, nemaju takve uslove mogu da se sa lokalnom samoupravom dogovore i organizuju u nekom prikladnom prostoru”, kaže ministar.

Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali, ministar napominje da se i tu preporučuje da budu pristojni i da paze.

“Neka sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima”, kaže Šarčević.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Slava Beograda, Spasovdan se danas obeležava bez litije

Vodovod otvara svoje šaltere za sugrađane od 01. juna