in

Slava Beograda, Spasovdan se danas obeležava bez litije

Danas se obeležava Slava grada Beograda, Spasovdan – Vaznesenje Gospodnje, ali ove godine, zbog epidemiološke situacije sa korona virusom, i zbog preporučenih mera, neće biti litije ulicama prestonice.

Zbog epidemioloških mera koje su još na snazi, ove godine litija se neće održati – objavio je na svom zvaničnom instagram profilu glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Naveo je da će Patrijarh Irinej u 09.00 sati služiti liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi.

Obeležavanje gradske slave biće nastavljeno u zdanju Starog dvora, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, podsetio je litija održava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu i kada je Spasovdan i uzet za gradsku slavu.

Tokom svih ovih vekova slava se manje-više obeležavala. U vreme komunizma nije je bilo, pa je posle 46 godina obnovljena. Patrijarh Pavle je 1993. ponovo poveo litiju u glavnom gradu. Danas je slava svih Beograđanki i Beograđana – naveo je Vesić i čestitao svima slavu.

Foto: Fonet

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prethodne noći jedna osoba je povređena u udesu na Pančevačkom putu

ekskurzija

Od 1.juna mogu da se organizuju ekskurzije