in

Obavezne potvrde o vakcinama za boravak dece u vrtićima

Zbog epidemije malih boginja, roditelji mališana u jaslicama i vrtićima moraju da donose potvrde pedijatara o vakcinalnom i zdravstvenom statusu deteta kako bi ono moglo da boravi u obdaništu.

Sve ustanove dečje zaštite dobile su dopis od Ministarstva zdravlja da moraju da postupaju u skladu sa zakonom, u kom se navodi da je za zdravo i vakcinisano dete neophodna potvrda od izabranog lekara.

Roditelji su dužni da nadležnoj medicinskoj sestri na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru vrtića, na uvid donesu karton u kom su ubeležene sve vakcine koje je dete primilo. U slučaju da ne mogu da dođu do originala, u vrtiću će se uvažiti i fotokopija kako bi se vakcinalni status uneo u zdravstveni karton deteta.

„Deca koja imaju privremene ili trajne kontraindikacije za vakcinaciju moraju da imaju potvrdu od stručnog tima. Izabrani pedijatar upućuje zahtev stručnom timu vezano za utvrđivanje privremene ili trajne kontraindikacije za imunizaciju deteta.“ – navodi se u dopisu Ministarstva zdravlja.

Mališani koji iz opravdanih razloga nisu još primili sve neophodne vakcine za svoj uzrast neće biti vraćeni kući iz obdaništa, ako su zdravi. Roditelji će u tom slučaju potražiti samo pisano mišljenje pedijatra zašto nije bilo moguće da dete primi cepivo.

Na ovu vest najburnije su reagovali roditelji mališana koji su tek krenuli u jaslice. Većina dece najmlađeg uzrasta još nije ni primila vakcinu protiv morbila. Roditelji se pitaju da li će uspeti da ispoštuju rok donošenja potvrde o vakcinaciji, uzimajući u obzir da se vakcinisanje zakazuje, a često i čeka na red duže od zadatog roka koje je prošle sedmice dalo ministarstvo.

Da bi primili vakcinu, mališani moraju biti potpuno zdravi. Za pojedinu decu još nije istekao redovni rok za vakcinisanje pa se mnogi roditelji plaše da će to možda i naškoditi njihovom organizmu.

Poznato je da se MMR vakcina daje mališanima u periodu od 12 do 15 meseci. Ona se dobija kao zaštita od malih boginja, rubeola i zauški.

Dopis ministarstva koji je upućen predškolskim ustanovama, kažu nadležni, u skladu je sa Zakonom o zaraznim bolestima i Pravilnikom o imunizaciji, a cilj ove mere je sprečavanje širenja epidemije malih boginja.

Izvor: Politika

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Zabranjen ulazak automobila na groblja za Zadušnice

    Animirana avantura „Pećinci“ danas stiže u bioskope