in

Novo oružje protiv komaraca

Dron protiv komaraca, LOBI

Dron! Za one koji se pitaju „šta je to dron?“ da objasnimo: dron je bespilotna letelica kojom se može upravljati pomoću daljinskog upravljača, može da pravi snimke, prenosi određeni teret i obavlja razne funkcije. U svetu postoji mnogo ideja od kojih su neke realizovane, a kod nas tek stiže „vreme dronova“.

Upravo u borbi protiv krvopija zbog kojih mnogi od nas u određenim periodima godine ni ne pomišljaju da priđu reci ili odu u šumu. Dron zbog svoje fleksibilnosti da priđe na neko nepristupačno mesto gde se obično legla komaraca nalaze mogao bi da bude od velike pomoći.

Naime, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda raspisao je u martu konkurs za nabavku drona u vrednosti 583.333 dinara.

Dron kakav je potreban za aktivnosti ovog tipa mora imati određene mogućnosti. Težina koju može da ponese treba da bude oko tri kilograma, zatim da dron ima autonomiju od 22 minuta i da radi u velikom temperaturnom rasponu od -10 do +40 stepeni.

Najezda komaraca: Strah od prenošenja virusa Zapadnog Nila

Dron bi trebalo da se koristi za nadgledanje stanja na terenu i za delovanje.

Mi kao i uvek kasnimo za svetom, ovog puta i ne tako mnogo. Lafajet u Luizijani (SAD) koristi dronove već dve godine za kontrolu populacije komaraca. A od prošlog leta koriste se u iste svrhe i u Nemačkoj.

„Letelica teška 12 kilograma raspršuje biološki agens i uništava larve. Ovo je verovatno prvi put da se u Evropi koristi dron za zaprašivanje vodenih površina u kojima se komarci množe. Dronovi se koriste za tretiranje manjih vodenih površina“, saopštava se iz Nemačke.

Sviđa nam se ideja o upotrebi savremenih tehnologija u borbi protiv krvožednih napasti, nadamo se da će dron biti od koristi i da će se ulaganje isplatiti.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Udes u Borči, LOBI

    Udes u Borči (VIDEO)

    Zaprašivanje komaraca leva obala Beograda, LOBI

    Suzbijanje komaraca i glodara danas na levoj obali