in

Nivo Dunava iznad granice redovne odbrane

Danas u popodnevnim časovima na sednici Vlade na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije proglašena vanredna situaciju na teritoriji Republike Srbije.

Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednosti građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

Ministar policije je rekao da u narednih 48 sati može doći do većih padavina i pozvao građane da se odazovu pozivima za evakuaciju ukoliko to bude bilo potrebno.

– Preventivne mere su dobrodošle, pratimo iz sata u sat porast vodotokova u celoj Srbiji – rekao je Stefanović posle vanredne sednice Vlade.

Nivo Dunava kod nas

Vodostaj Dunava je danas kod Pančeva dostigao 551 cm što je 21 cm iznad redovne odbrane, dok je u Zemunu izmereno 558cm što je samo 8cm preko redovne odbrane.

Granica vanredne odbrane od poplava je 650cm i prema hidrometeorološkim prognozama za naredne dane nivo Dunava se neće mnogo promeniti što možete videti na slici ispod.

vodostaj-10-03-2016

Redovna odbrane od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu koja je za svaki rečni sektor određena na bazi rezultata hidrološko-hidrauličkih studija, stanja nasipa, ugroženosti branjenog područja i dr. Najčešće, ta granica se poklapa sa kotom nožice nasipa.

Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Kakav biste Vi izabrali život za svoju ćerku? (VIDEO)

    Golman Donjeg Srema se plaši BSK Borče - 2016

    Golman Donjeg Srema se plaši BSK Borče