in ,

Neverovatna posećenost na izložbi „Moj Banat“ našeg sugrađanina Nenada Stojkova

U centru za kulturu „Vlada Divljan“, 23. novembra, upriličena je izložba „Moj Banat“. Ovo je prva, u punom smislu reči, samostalna izložba Nenada Stojkova, već afirmisanog likovnog umetnika. Prikazala je nesputanu razigranost motiva i kolorita banatske ravnice, u kojima Nenad iznova pronalazi inspiraciju i kojima se vraća kao prvoj ljubavi.

Nenad Stojkov

Slobodno možemo reći da je poseta izložbi „Moj Banat“ bila rekordna i da je prostor jedva bio kadar da primi sve poštovaoce i znatiželjnike univerzalnog likovnog jezika. A posetioca je bilo svih dobi, od 7 do 77 godina i svi su uživali sa osmehom u delima ovog i njemu bliskih umetnika.

Izložbu je podržao veliki broj umetnika, kako likovnih, tako i muzičkih. Program je vodila Jelena Ovuka, a prijatnu muzičku atmosferu doneli su raznorodni izvođači: počev od Živojina Velimirovića, profesora na Novosadskoj akademiji, i Jelene Miljević, dirigenta fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.

Nastupili su i Sara Savović, student fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, preko Marka Kačarevića, predstavnika poznatog sastava Srpski pravoslavni pojci, zaključno sa crepajačkim bendom Ded mandejs, koji je, doneo prijatni štimung i pomalo drugačiju notu.

Sa strane esnafa, stručno slovo i zvanično proglašenje otvaranja izložbe, kazala je Jarmila Ćendić, istoričar umetnosti. Kratak, nadasve topli govor, priredio je Nenadov nastavnik likovne umetnosti, Slavoljub Jovanović, magistar slikarstva. Evocirao je uspomene na likovne početke svoga učenika, sa osvrtom na njegov put i dosadašnja dostignuća. 

Nenadova izložba je dokaz da je moderno biti kulturan. Popularnost i posećenost izložbe daje polet mladim ljudima da kroz umetnost mogu da se iskažu i prikažu u javnosti na jedan pristojan način. – Direktor kulturnog centra Vlada Divljan

Kako je dodao, svima u centru za kulturu „Vlada Divljan“ je drago da jedan mladi Palilulac može da se afirmiše svojim radovima. To je njihovo krajnje opredeljenje, da mladim talentima pruže svaku šansu.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Počela dopuna personalizovanih BusPlus kartica za decembar

Taksisti za danas najavili protest i blokadu Nemanjine