in

Neprijatni mirisi iznad Borče i Kovilova

Smrad - neprijatni mirisi iznad Borče i Kovilova - 17.07.2013
Smrad - neprijatni mirisi iznad Borče i Kovilova - 17.07.2013

Sinoć smo svi u svojim domovima u Borči i Kovilovu bili svedoci neprijatnog mirisa. Čini nam se da je reč neprijatni mirisi blaga, pre bi se moglo reći nehuman smrad.

Na osnovu pravca vetra nemoguće je bilo utvrditi tačno iz kog pravca dolazi neprijatan miris i da smo mogli, ništa nam ne bi značilo.

Većina sugrađana se sinoć užurbano kretala ulicama Borče a pojedini dok su čekali prevoz na autobuskim stanicama su se snalazili kako su umeli i zapitkivali jedni druge šta to smrdi usred naselja.

Naselja na levoj obali Beograda su okružena PKB-ovim njivama, pa je naša pretpostavka bila da neprijatni mirisi najverovatnije osećaju zbog đubrenja istih. Na kraju se ispostavilo tačno, jer su nam se građani Kovilova žalili da ne mogu da živeti od smrada.

Prema njihovim rečima, tokom celog jučerašnjeg dana se osećao smrad, ljudi su držali zatvorene prozore na svojim domovima, veliki broj žitelja je imalo mučninu i povraćanje, jednom rečju „nije moglo da se diše“. Svake godine se njive đubre, ali ovakav smrad do sada nikad nije bio.

Neprijatni mirisi iznad Borče i Kovilova - 17.07.2013
Jutros nam nije bilo teško pa smo otišli lično da se uverimo i na njivama zatekli nekoliko teretnih vozila sa prikolicama punim balege iz kojih su radnici rasturali stajsko đubrivo. Od nesnosnog smrada jedva da se moglo proći Zrenjaninskim putem od Kovilova do Borče.

Ne smemo ni da pomislimo kako će se danas tokom dana osećati kada „upekne zvezda“ i krenu isparenja.

U međuvremenu smo kontaktirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine ali iskreno šta nam oni mogu pomoći? Najverovatnije ćemo dobiti odgovor kao i prošle godine, da mirisi nisu štetni, samo su neprijatni, da to nije neobična pojava, da nema nikakvih toksičnih materijala itd.

Svake godine krajem jula i početkom avgusta građani glavnog grada se susreću sa ovim problemom, koji usput rečeno nije ne rešiv. Đubrivo se prvo može prosušiti, pa tek onda đubriti njiva i odmah nakon toga zaorati isto, pa smrada neće biti u toj meri kao sad. Međutim, naš problem je veći, jer mi živimo tik u njive, pa je smrad u našim naseljima najintenzivniji. Iako nemamo potvrde iz ostalih naselja verujemo da se i u njima osećaju neprijatni mirisi.

Sada bi mnogi rekli da smo mi, stanovnici leve obale Beograda, navikli na ovakvu pojavu jer smo okruženi PKB njivama, ali na ovakav “miris” se niko ne može navići.

Leka nam definitivno nema. Opasno nije, ali od ovog smrada koji ulazi pod kožu se ne može normalno živeti! Zato građani leve obale Beograda nabavite gas maske.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Dakle narodu se ne moze ugoditi… Razumem da smrdi, ali sa druge strane kukate sto jedete losu hranu gajenu na vestackom djubrivu, genetski modifikovanu, ovakvu, onakvu, a kad bace prirodno djubrivo, ni to ne valja…

  2. Vi novopečeni stanovnici Borče a takvih je 90 % tamo vratite se odakle ste došli pa vam neće smrdeti .Smrdi i kod nas u blokovima Novi Beograd a smrdi i kod Beogradjanke gde radim pa mi ćutimo i radimo, a to i vama preporučujem .

Promocije- hronični stres, odloženi keš - 16.07.2013

Promocije – hronični stres, odloženi keš

Radovi na Pančevačkom mostu - 19.07.2013

U nedelju zbog radova na Pančevačkom mostu zatvara se jedna traka