in

Nemački novinari obišli romske porodice u Jabučkom ritu

Nemački novinari obišli romske porodice u Jabučkom ritu -2015

Delegacijom nemačkih novinara je obišla naselje Jabučki rit i razgovarala sa članovima 25 romskih porodica, koje su se nedavno uselili u socijalne stanove.

Izgradnja socijalnih stanova je deo projekta „Sagradimo dom zajedno”, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), uz podršku Grada Beograda i Evropske unije.

Prema projektu je predviđeno da bude stambeno zbrinuto 170 ugroženih porodica u naseljima Jabučki rit, Orlovsko naselje i Mislođin, precizirala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

– Danas pripadnici romske zajednice, pored dobrih stambenih uslova, imaju zdravstvenu i socijalnu negu, deca idu redovno u školu, a stariji pripadnici imaju mogućnost da se preko Gradskog centra za socijalno preduzetništvo dodatno usavršavaju, konkurišu za podsticajna sredstva i započnu sopstveni biznis. Ovo je za njih prilika za nov početak, a Grad Beograd će i dalje nastaviti da se ponaša odgovorno, pri čemu će prioritet biti naši najsiromašniji sugrađani i oni kojima je pomoć najpotrebnija – istakla je Nataša Stanisavljević.

Nemački novinari obišli romske porodice u Jabučkom ritu -2015

Ona je zajedno sa nemačkim novinarima posetila porodicu Hašima Beriše, koji se u Jabučki rit preselio iz neformalnog naselja ispod mosta „Gazela”.

On je istakao da je tada njegova porodica živela u kartonskoj kući, bez vode i struje, socijalne i zdravstvene zaštite.

– Tada smo bili osuđeni da skupljamo sekundarne sirovine, a danas imam redovan posao i uslove za život koji je dostojan čoveka 21. veka zbog čega smo neizmerno zahvalni Gradu Beogradu – istakao je Beriša.

Nemački novinari, koji su došli na poziv Evropske komisije, uverili su se da stanovnici Jabučkog rita imaju zdravstvenu stanicu, školu i redovan gradski prevoz do centra grada.

Ako ništa drugo možemo se nadati da će grad zbog EU sada posvetiti više pažnje Jabučkom ritu i obezbediti kvalitetniji život u naselju.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Oooooo boze vidi ti lazova doveli ih tu i aj sad kao srbija pomaze siromasnim porodicama naprave jednu zgradu i to veoma malu kako bi sto manje novca potrosili a to sto EU salje pare da se pomogne svi tim ljudima to drzavabgradi mostove i trzne centrove ovo je bre zalosno!

Košava na levoj obali i do 25 metara u sekundi

Košava na levoj obali i do 25 metara u sekundi

Posetio Beograd i poručio „Ne daj Bože nikome!“ (VIDEO)