in

Neki roditelji teško prihvataju društveno koristan rad kao kažnjavanje u školama

Novi pravilnik o društvenokorisnom radu u pojedinim školama se uveliko koristi – učenici koji su prekršili pravila kažnjavaju se skupljanjem lišća, čišćenjem, krečenjem… Problem je, međutim, što roditelji u gradskim sredinama teže prihvataju ovakav vid kažnjavanja dece.

Poseban pravilnik, koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo 15. septembra, nalaže da učenici koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugare, uništavaju školsku imovinu, dopišu ocenu u dnevnik, uz vaspitnu meru imaju i dodatne obaveze u vidu društvenokorisnog rada.

Jedna osnovna škola, na periferiji Beograda, imala je nedavno slučaj gde je učenik zbog tuče morao da kreči učionicu. 

Nasilničko ponašanje koje su imali od početka ove školske godine sankcionisali su tako što je đak morao da okreči jedan zid. – istakao je direktor ove ustanove

Kako dodaje, nisu to teški poslovi i dodeljuju se isključivo kako bi učenici naučili lekciju. Vreme će najbolje pokazati da li je društvenokoristan rad u školama pragmatičan, a učenici deluju zainteresovano i žele da izvrše dodeljenu „kaznu“.

Međutim, nešto drugačija situacija je u centralnim gradskim školama, gde škole još analiziraju pravilnik i nailaze na ozbiljno neodobravanje od strane roditelja.

Gradska deca i njihovi roditelji ne žele ni da čuju za društveno korisni rad. U unutrašnjosti su i pre donošenja pravilnika, vikendom roditelji i deca pravili fantastične akcije, čistili školska dvorišta, krečili, farbali kapije… to u gradu nije slučaj. 

Kada je bila pozorišna predstava u školi, deca su pobacala otpatke na pod i učiteljica im je naredila da pokupe to sve i bace u kantu, a roditelji su se nakon toga žalili Ministarstvu da mi njihovu decu ugnjetavamo. – kaže direktorka koja je inistirala na anonimnosti.

Kako dodaje, kada biste izrekli kaznu nekom učeniku da farba kapiju, sutra biste imali pet nezadovoljnih roditelja u školi. Veruje da će se pravilnik o društvenokorisnom radu teško primeniti u gradskim „elitnim“ školama 

Rano za analizu

Iz Ministarstva poručuju da je još uvek rano da bi se doneo neki zaključak kako funkcioniše primena Pravilnika o društvenokorisnom radu.

A kakvi su vaši stavovi o ovom pravilniku?

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ministar najavio uskoro biznis plan i kamen temeljac za industrijski park u Borči

    U toku radovi na javnom osvetljenju na Ovčanskom putu, u Tovilištu i Besnom foku