in

Neaktivirane rakete i bombe u Dunavu

Neeksplodirane rakete i bombe u Dunavu - 2015
Neeksplodirane rakete i bombe u Dunavu - 2015

Kako je okončana prva faza projekta „Beograd na vodi“, verovatno se neko zapitao i koliko su naše reke bezbedne. Šta se još uvek nalazi u njima?

Od agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine veliki broj NATO-ovih neaktiviranih avionskih bombi i raketa nalazi se u Dunavu, a na ostalim vodenim tokovima za koje se sumnja da su zagađeni različitim vrstama eksploziva izviđanja su u toku.

Nisu samo u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) iz perioda NATO agresije. Još uvek ima onih iz Drugog svetskog rata.

Znamo i da je Pančevački most više puta bio bombardovan. Setimo se detalja:

Neeksplodirane rakete i bombe u Dunavu 20.1.2015.

Pošto su inženjeri vojske Kraljevine Jugoslavije tokom aprilog rata 1941. godine digli most prestolonaslednika Petra Drugog u vazduh (sadašnji Pančevački most), Nemci su ga obnovili i koristili sve do 3. septembra 1944. godine kada su ga naši prijatelji i saveznici Amerikanci uništili bombardovanjem.

Kako se danas precizira: „Za ostale lokacije u vodenim tokovima Srbije, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava, u toku je izviđanje radi preliminarne procene rizika“, rekao je Jovanović.

 

Neeksplodirane rakete i bombe u Dunavu 20.1.2015.

 

  • Neaktivirane avionske bombe i rakete nalaze se kod mosta Bogojevo-Erdut, mosta Bačka Palanka-Ilok, Novi Sad 1 uzvodno od mosta „Sloboda“, Novi Sad 2 nizvodno od železničkog mosta, Luka Pančevo, Dalekovod Ritopek 1-Ivanovo, most Smederevo-Kovin, Luka Prahovo, Šabac, Obrenovac 1 u blizini termoelektrane, Obrenovac 2 u blizini fabrike „Barič“, precizirao je Jovanović.

Nadamo se da će ovoga puta neko zaista završiti posao i da se ovakvim temama više nećemo baviti, kao i da će se setiti da se izvrši provera kako kompletnog rečnog sistema, tako i Leve obale.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zastoj na Pančevačkom mostu zbog sudara jugića i autobusa-2015

Na Pančevačkom mostu zastoj zbog sudara „jugića“ i autobusa

Sutra sednica o oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda 20.1.2015.

Grad Beograd sutra odlučuje da li će se povećati novčana pomoć porodiljama