in

Grad Beograd sutra odlučuje da li će se povećati novčana pomoć porodiljama

Sutra sednica o oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda 20.1.2015.

Znamo da su naselja na levoj obali Dunava mesta sa velikim porastom nataliteta, što potvrđuju vrtići i škole. Zato je tema o porodiljama izuzetno važna.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je za sredu 21. januar, u 10 časova sednicu Skupštine grada Beograda.

Trinaesta po redu sednica održaće se u zgradi Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića 6, u sali 10. Na dnevnom redu naći će se i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda.

Andrea Radulović je podsetila da je 12. januara na predlog gradonačelnika Siniše Malog Gradsko veće usvojilo predlog Odluke o izmenama i dopunama odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda, čime će biti povećan iznos jednokratne pomoći za nezaposlene porodilje za 15.000 dinara.

Ta odluka će stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u „Službenom listu grada Beograda”. Naknada je iznosila 20.000 dinara, a sada je povećana za 15.000 dinara

Trenutna situacija je sledeća:

– Dodatak se za prvo dete isplaćuje jednokratno a za ostalu decu u jednakim ratama, kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. – Za prvo dete majka dobija 37.519, za drugo 146.713, za treće 267.072, a za četvrto po 352.092 dinara.

Sutra sednica o oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda 20.1.2015.

U Beogradu, kako kažu u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, godišnje u proseku oko 5.200 nezaposlenih porodilja dobije po 20.000 dinara.

Ako je neka od njih postala majka blizanaca ili trojki, taj iznos se množi sa brojem novorođenčadi.

Gradski čelnici obećali su Beograđankama da će u toku ove godine biti doneta i odluka kojom će nezaposlene porodilje ubuduće dobijati i po 5.000 dinara naredna tri meseca od porođaja.

Vrlo mali broj lokalnih samouprava kontinuirano pomaže svoje sugrađanke koje se odluče na materinstvo.Uglavnom se radi o jednokratnoj pomoći od desetak hiljada dinara, što nije dovoljno ni za kupovinu kreveca.

Sutra sednica o oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda 20.1.2015.

Roditelji i staratelji čiji mesečni prihodi ne prelaze 80.000 dinara i čija vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra, imaju pravo na povrćaj poreza na dodantu vrednost (PDV) na bebi-opremu, ali u maksimalnom iznosu od 40.000 dinara godišnje.

Povraćaj PDV-a odnosi se na kupovinu mleka, kaše, kreveca, kolica, auto-sedelice, hranilice i pelena, ali ne i na garderobu.

Bebi-oprema je, generalno, dosta skupa kod nas, često čak i skuplja nego u državama Evropske unije.

Nadamo se da će se status porodilja poboljšati a samim tim i natalitet.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Ma svidja mi se sto ZAPOSLENIM porodiljama nista ne treba !!! Nama sve pada s’ neba….plate koje smo primali sada mozemo da sanjamo (mislim na onaj kes na ruke koji smo dobijale sad naravno ne moraju da nam ga daju pa smo ostale na minimalcu). Nasa pomoc ostaje na citavih 10000 din…sta reci…

Neeksplodirane rakete i bombe u Dunavu - 2015

Neaktivirane rakete i bombe u Dunavu

Najzad mladima stipendije od grada 20.1.2015.

Najzad mladima stipendije od grada