in

Nastavnici se brzo snašli, stali pred kamere i ovladali društvenim mrežama

Kada je Vlada Srbije objavila da se škole zatvaraju kako bi se sprovele mere zaštite od korona virusa, mnogi učenici, a i roditelji, pomislili su da je školska godina završena.

Ipak, nastava na daljinu organizovana je munjevitom brzinom, pa će sadašnje generacije osnovaca i srednjoškolaca biti prve u istoriji srpske prosvete koje su imale onlajn nastavu.

Osnovci širom Srbije zaseli su ispred malih ekrana, ali su umesto crtaća na malim ekranima ugledali učiteljice! Tako je započet program onlajn nastave pošto su zbog pandemije korona virusa, do daljeg zatvorene sve škole, fakulteti i vrtići.

Čast da otvori ovaj eksperimentalni program pripala je nastavnici srpskog jezika Gorici Njegovanović koja je održala prvu lekciju pod nazivom “Azbuka”, a prvi zadatak bio je rebus u kojem su najmlađi osnovci trebali da “otkriju” – školu.

Kako roditelji kažu, deci je ovaj vid nastave postao zanimljiv, jer predstavljaa za njih novo iskustvo, a i imaće prilike da uče i sa drugim nastavnicima, osim svojih.

Roditelji su u stalnom kontaktu sa nastavnicima u svojim matičnim školama, a Ministarstvo je izdalo sva potrebna uputstva i alate nastavnicima kako bi ovaj vide učenja funkcionisao bez problema.

Nastava na daljinu za osnovce se emituje na trećem kanalu RTS-a, na malim ekranima će biti pet dana u nedelji. Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta gde se mogu naknadno i više puta pregledati.

Svi rasporedi za učenje na daljinu biće objavljivani na web adresi Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs

Za sledeću nedelju se planira da osim RTS 3 i RTS Planeta bude uključen i RTS 2. 

Nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola biće na platformi RTS Planeta u odeljku “Moja škola”, što im omogućava da samostalno upravljaju vremenom i ponavljaju gledanje.

Za srednjoškolce je izuzetno značajno što se nastavni kadar prilagodio modernim uslovima komunikacije pa su formirane Facebook i Viber grupe u kojima su đaci u stalnom kontaktu sa svojim nastavnicima i profesorima.

Ono što je zanimljivo je činjenica da su se svi nastavnici brzo prilagodili novonastaloj situaciji što je za svaku pohvalu.

Oni koji su zadzženi za snimanje nastavnih materijala, stali su hrabro pred kamere u praznim učionicama i našli način da znanje prenesu na daljinu.

Sve onlajn lekcije se već nedelju dana snimaju u beogradskoj OŠ “Ivan Goran Kovačić”, u sedam učionica koje su pretvorene u svojevrsni TV studio.

Malo je reći da smo ponosni na nastavni kadar koji daje sve od sebe da prevaziđe ovu izuzetno stresnu situaciju za naš obrazovni sistem. 

BRAVO!

Foto: RTS

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

I Pošta Srbije promenila radno vreme poslovnica

Još neizvesno da li će gradski prevoz saobraćati večeras posle 20.00 časova