in

Najnovije mere: ukinut prevoz, zabranjen boravak u parkovima, kafićima…

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela nove mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Neke su već najavljivane, poput obustavljana gradskog prevoza na teritoriji cele Srbije, ali je uvedeno i nekoliko novih.

Ukidanje gradskog prevoza

Kako smo već pisali, odluka o ukidanju gradskog prevoza stupa na snagu večeras, ali ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Kretanje starijih od 3 do 8 ujutro

Zabrana kretanja od 20.00 časova do 5.00 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je samo za starije od 65 i to samo jedan dan u sedmici, a to je nedelja ujutru.

Građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove nedeljom od 3.00 do 8.00 časova ujutru, kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Spisak svih radnji u kojima će biti moguće obaviti ovu kupovinu za starije od 65 pogledajte OVDE.

Za sve osobe mlađe od 65 godine period zabrane kretanja menja se za dan subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20.00 časova do 3.00 časa ujutru.

Zatvaranje tržnih centara i parkova

Odlučeno je da se zabranjuje rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20.00 časova.

Ugostiteljski objekti

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Ugostiteljski objekti neće biti zatvoreni, ali se zabranjuje da gosti kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

U praksi, to znači da će građani moći da kupe hranu i piće „za poneti“, ali je ne mogu konzumirati za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti.

Neophodno je da ugostitelji uspostave dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuju šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pri tome, radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Svi marketi koji će u nedelju od 4 do 7 biti otvoreni za starije od 65

    Koridorske linije L22, L25, L26 i L27 do Borče, Padinske Skele i Krnjače