Načelnik UKP smenjen zbog Jeleninog ubistva u Borči - www.lobi-info.rs

Načelnik UKP smenjen zbog Jeleninog ubistva u Borči

7 minuta za čitanje

Dragan Kecman smenjen je juče sa funkcije načelnika Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd.

Iako se već duže vreme spekulisalo da će Kecman biti smenjen zbog loših rezultata, i to pre svega zbog tapkanja u mestu u istrazi ubistva pevačice Jelene Marjanović u Borči, vest da je do smene došlo već juče u MUP-u niko nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje.

Međutim, Kecman je danas javnosti poslao pismo u kom je potvrdio ovu informaciju i rekao da mu je juče uručeno zvanično rešenje.

Kao glavni kandidat za njegovog naslednika već se spominje Ratko Kostić, sadašnji pomoćnik načelnika beogradske policije Veselina Milića, inače zadužen za suzbijanje kriminaliteta.

Kecman je inače na dužnost načelnika UKP beogradske policije postavljen u januaru 2015. godine nakon što je zbog neuspeha u rešavanju pokušaja ubistva biznismena Milana Beka smenjen njegov prethodnik Nenad Marković.

Ministar policije Nebojša Stefanović od njega je očekivao da rasvetli atentat na Beka, a potom i da popravi rezultate u rešavanju bitnijih slučajeva.

– Ne samo da atentat na Beka nije rešen, već je Kecman sve vreme bio nezadovoljan funkcijom u beogradskoj policiji i pretendovao na mesto načelnika Uprave kriminalističke policije celog MUP-a. Rezultati koje je ostvario u beogradskoj policiji, međutim, nisu stajali iza njega. Poslednji slučaj, ubistvo Jelene Marjanović u Borči, koje nije rešeno ni posle dva i po meseca, samo je ubrzao već planiranu smenu kaže za “Blic” izvor iz MUP-a.

ubsistvo-borca-2016-01

Iako se juče u javnosti spekulisalo da je razlog Kecmanove smene slučaj rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, kako “Blic” saznaje, promene u vrhu beogradskog UKP odranije su planirane i nisu povezane sa Sava­malom.

On dodaje i da je rukovodstvo MUP-a prilično nezadovoljno zbog sporosti istrage ubistva Jelene Marjanović i činjenice da slučaj i dalje nije rasvetljen.

On je inače pre postavljenja u beogradsku policiji, kao inspektor UKP MUP-a bio u radnoj grupi za istraživanje smrti novinara. Njegov tim bio je angažovan na rasvetljavanju ubistvo Slavka Ćuruvije i upravo su ga rezultati na tom slučaju preporučili za funkciju koju mu je ministar dao.

Kecman: Ne znam zašto sam smenjen, zar će moj zamenik da radi bolje

Smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman negirao je danas da je smenjen zbog rušenja objekata u Savamali i dodao da ne zna razlog svoje smene jer stanje bezbednosti nikada nije bilo bolje nego u poslednjih godinu dana.

dragan-kecman-2016

„Stanje bezbednosti i rezultati rada Uprave kriminalističke policije Beograd nikada nisu bili bolji, nego u poslednjih godinu dana. O tome govori statistika. Ne znam zašto sam razrešen. To je na vama novinarima da utvrdite“, naveo je Kecman u pismu koje prenosi list Politika.

Kecman je naveo da je razrešen svoje dosadašnje dužnosti „rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi“ i da je raspoređen, „bolje rečeno degradiran“ na drugo, izvršilačko radno mesto.

„Pročitavši pažljivo suvoparno rešenje koje mi je jutros uručeno, uočio sam da se ono često, gotovo ritualno poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta MUP-a (kao na citate Svetog pisma ili Njegoševog Gorskog vijenca). Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog ‘potrebe službe, procesa i organizacije rada’, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva ‘više sile'“, naveo je on u pismu.

On je dodao da bi, kao profesionalac, ćutke prihvatio tu odluku da se u medijima nisu pojavile insinuacije da je njegova smena povezana sa slučajem Savamale.

„Nisam učestvovao u slučaju Savamala. Apsurd je da se pojave i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim. Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid“, dodao je Kecman.

Smenjeni policijski funkcioner je dodao da je i kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara nastojao da utvrdi istinu i da mu se čini da nekome smeta što je istraga na korak od rešenje slučaja ubijenog novinara Milana Pantića.

„Da li je moje razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle? Da li sam odgovoran što je moj naslednik, meni nametnuti zamenik, često, mimo moje saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a, vodio slučajeve umesto mene? Pitam se za šta je on danas nagrađen činom mog razrešenja? Za koje konkretne profesionalne uspehe? Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović? Za bahato preskakanje hijerarhije, odsustvo timskog rada, amaterizam? Nije on iz najdublje senke i dobre zaleđine rešavao nerešene slučajeve, i one novijeg datuma i u prethodnih 20-tak godina. To sam učinio ja, Dragan Kecman“, naveo je u pismu smenjeni načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman.

Leave a Reply

Prethodna priča

I ovog vikenda radovi na Pančevačkom mostu

Sledaća priča

Treći put zaredom „Trojke iz bloka“ u Borči

Poslednje od Vesti