in

Na Svečanoj sednici objavljene nagrade Grada Beograda

Na tradicionalnoj svečanosti u Skupštini grada danas su saopštene odluke o dodeli priznanja najzaslužnjima za 2017. godinu.

Svečanoj sednici prisustvovali su gradonačelnik Beograda, predsednik Skupštine grada, odbornici Skupštine grada i mnogi drugi.

Odlučeno je da ove godine bude dodeljen veći broj nagrada nego ranijih godina, tačnije 24 nagrade iz 19 oblasti.

Dobitnik nagrade za književno i prevodno stvaralastvo je Alek Vukadinović za zbirku “Pesnički atelje II”.

U pozorišnom stvaralaštvu najistaknutiji je bio dramski umetnik Slobodan Stefanović, koji je debitovao u ulozi Fantoma u predstavi “Fantom iz opere” – jednog od najčuvenijih mjuzikla u svetu.

Za film i radio-televizisko stvaralaštvo nagrada će biti uručena Draganu Bjelogrliću, za celokupni umetnički doprinos koji je ostvario u seriji “Senke nad balkanom”. Bjelogrlić je nagradjen i za režiju, ali i ulogu Andre Tanasijevića Taneta u pomenutoj seriji.

 

Dragan Bjelogrlić

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milan Blanuša, za samostalnu izložbu povodom 50 godina rada, koju je odrzao u Galeriji 212.

U muzičkom stvaralastvu najistaknutiji u prosloj godini je dirigent Đorđe Pavlović, koji je nagradjen za uspešnu adaptaciju i oblikovanje orkestarske partiture i premijerno izvodjenje predstave “Evgenije Onjegin”.

U oblasti društvenih i humanističkih nauke nagradjen je profesor dr Zoran Jovanovic, za delo “Istorija beogradskih svetinja – hrišćanstvo, judaizam, islam”.

Miloš Stanković dobitnik je nagrade Beograda za nauku i pronalazaštvo, a istakao se pronalaskom Uredjaja za uništavanje korova.

Za doprinos u polju medicine, a konkretno za izuzetno delo u razvoju medicine u 2017. godini nagrađeni su doktori: Vojko Đukić, Jovica Milovanović, Miljan Folić, Bojan Pavlović, Ana Jotić, Aleksandar Trivić, Nataša Jovanović Korda, Miroslav Kreačić, Milan Vukašinović, Sanja Krejović Trivić i Aleksandar Milovanović.

U oblasti arhitekture i urbanizma nagrađen je arhitekta Dejan Todorović, za kvalitet u adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji objekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Komisija za poljoprivredu nagradila je porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice, koje je prepoznato kao najbolje na teritoriji grada.

Nagrade za novinarstvo biće uručene novinarkama Ani Stamenković iz Informativnog programa RTS-a i novinarki Politike Danijeli Davidov Kesar, za decenijsku kampanju i izveštavanje o transplantaciji i zaveštanju organa.

Oblasti obrazovanja najviše je doprinela Vesna Nedeljković, pa je ona ovogodišnja dobitnica nagrade iz te oblasti.

Poznatom košarkašu Bogdanu Bogdanoviću biće dodeljeno ovogodišnje priznanje, kao najboljem u oblasti sporta, a naročito za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2017. godine.

Bogdan Bogdanović

Nagrada za herojsko delo otišla je u ruke predsednika organizacije “Srbi za srbe” Igora Rašule, čija organizacija pomaže srpskim građanima i enklavama na Kosovu i Metohiji.

Za dugogodišnji rad i doprinos gradu Beogradu nagrađen je Đorđe Trifunović. Profesor Trifurnović kao prvo ime srpske germanistike, nagrađen je za naučni i istraživački rad u području srpske srednjovekovne književnosti i kulture, prosvetni rad u području javne svesti…

Komisija za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke jednoglasnom odlukom nagradila je doktorku Ninu Simonović, a za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nagrađeni su: Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović za vajarsko stvaralaštvo.

U oblasti zaštite životne sredine nagrađena je direktorka Centra za unapređenje životne sredine Ivana Jovčić, za uspešno realizovan “Grin fest” – jedan od najznačajnijih obrazovnih festivala iz te oblasti.

Dobitnici nagrade “Svetislav Stojanović” su vatrogasac Vladimir Obradović, za iskazanu stručnost i požrtvovanost na intervenciji spasavanja ugroženog lica iz benzinom zatrovane komore u autocisterni u Batajnici.

Kao najbolja vatrogasna jedinica nagrađen je Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac.

Specijalno priznanje u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Šasa Kaprić, za režiju predstave “Mali kaplar”.

Nagrade će laureatima biti uručene u sredu 18. aprila. Čestitamo, ponosni smo što smo bili nominovani među ovakvim ljudima!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Parkić nesrećne sudbine dočekao „šišanje“

    Sugrađani iz Koteža ostali bez izabranih lekara